Socca med rödbetshummus, rucola och fetaost

Socca med rödbetshummus, rucola och fetaost
Foto: Ulrika Pousette
Sara Ask
Sara Ask

Socca med rödbetshummus, rucola och fetaost

3

17 ingredienser

30 m

”Socca är en fransk pannkaka som är gjord på kikärtsmjöl och nästan inget mer. Det betyder: inga ägg, ingen mjölk, inget gluten. Kikärtsmjölet fixar allt – binder ihop, ger bra med näring, och en god smak. Det är typ som magi? Här har vi lagt rödbetshummus, rucola, fetaost och pinjenötter på, men det där går ju att variera hur som helst.” /Sara Ask och Lisa Bjärbo

Bokomslag_Kaosvego

Receptet är ur boken Kaosvego av Sara Ask och Lisa Bjärbo, Ordfront Förlag.

Ingredienser

portioner1
  • 1,25 dl kikärtsmjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk olivolja
  • 0,5 krm salt
  • olja (eller smör att steka i)

Rödbetshummus

  • 3 dl färdigkokta kikärtor
  • 1-2 färdigkokta rödbetor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar
  • malen spiskummin
  • limefrukt
  • tahinipasta

Gott till

  • rucolasallad
  • fetaost
  • pinjenötter

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till soccan och låt smeten svälla i ungefär en kvart, medan du gör i ordning det du vill ha på. Kanske vill du rosta pinjenötter, till exempel? Gör det i en torr stekpanna. Om du vill göra egen rödbetshummus hittar du receptet lite längre ner.
  2. Hetta upp en stekpanna. Häll i fett och stek tunna, gyllene socca-pannkakor.
  3. Servera pannkakorna med tillbehören. Bred rödbetshummus över pannkakan, toppa med rucola, smulad feta och rostade pinjenötter. Ett annat tips är att använda soccan lite som en wrap, och rulla in resterna av en god gryta i pannkakan.
  4. Rödbetshummus
    Mixa kokta kikärtor, kokta rödbetor, vitlök och olivolja. Smaksätt med salt, peppar och till exempel spiskummin, lime och tahini (sesampasta).
TIPS!
Bokomslag_Kaosvego

Receptet är ur boken "Kaosvego"