Snabbfriterad aubergine med vispad tahini

Markiz Talhaoui

Snabbfriterad aubergine med vispad tahini

20 ingredienser

35 min

Snabbfriterad aubergine med vispad tahini och tomatsallad blir ett gott tilltugg att njuta av i veckan.

Ingredienser

portioner

Snabbfriterad aubergine

  • 6-8 aubergine (små)
  • olja (till fritering t.ex. rapsolja)
  • salt

Vispad tahini

  • 1 dl tahinipasta
  • 1 dl vatten, iskallt
  • 2 msk citronsaft, färskpressad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • ca 0,5 krm salt

Tomatsallad

  • 2 tomater, fint tärnade
  • 0,5 gurka, fint tärnad
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 knippe färsk bladpersilja, hackad
  • 1 dl granatäpplekärnor
  • 0,5 tsk sumak
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft

Kryddolja

  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk pul biber
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • ca 0,5 krm torkad mynta

Gör så här

Snabbfriterad aubergine

  1. Skär de små auberginerna på längden, nästan hela vägen igenom, men lämna ca 1 cm vid stjälken så att de sitter ihop.
  2. Gör 4–6 snitt per aubergine så att de öppnar sig som en blomma eller solfjäder.
  3. Salta lätt och låt dem ligga på hushållspapper i 10 minuter så att överflödig vätska dras ut.
  4. Torka sedan av dem noggrant innan du friterar.
  5. Hetta upp olja i en kastrull till ca 180 grader.
  6. Fritera auberginerna tills de är gyllene och krispiga, ca 3–4 minuter. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.

Vispad tahini

  1. Blanda tahini, vatten, citronsaft, vitlök och salt i en bunke. Vispa tills den blir ljus och krämig. Justera med mer vatten om den känns för tjock.

Tomatsallad

  1. Blanda tomat, gurka, rödlök, persilja, granatäppelkärnor, sumak, olivolja, citronsaft och lite salt. Låt stå i 5 minuter.

Kryddolja

  1. Hetta upp olivolja försiktigt i en liten kastrull.
  2. Rör ner pul biber, paprikapulver och mynta. Ta direkt av kastrullen från värmen så att kryddorna inte bränns.

Servering

  1. Bred ut tahinin på ett fat.
  2. Lägg de friterade auberginerna ovanpå.
  3. Toppa med tomatsalladen och ringla över den heta kryddoljan.