Snabb smörgåstårta

koket.se
Snabb smörgåstårta
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Snabb smörgåstårta

18 ingredienser

1 h

Den här enkla och snabba smörgåstårtan med räkor och kallrökt lax är riktigt smidig då den serveras i burk.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Västerbottensost chips

  • 100 Västerbottensost, riven

Fyllning

  • 300 g skalade räkor
  • 200 g kallrökt lax
  • 0,5 kruka färsk dill
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche (34 %)
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 citron, saft

Montering

  • 16 skivor formfranska
  • 1 burk smetana

Förslag på garnering

  • picklad rödlök
  • löjrom
  • citron
  • dill
  • skalade räkor
  • kallrökt lax
  • färska bär
  • färska örter

Gör så här

Västerbottensost chips

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper.
  3. Lägg små högar med Västerbottensost på plåten (ca 1 msk ost per chips).
  4. Grädda mitt i ugnen tills osten smält och börja bli gyllene, ca 6–8 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna helt på plåten.

Fyllning

  1. Lägg räkor, kallrökt lax och dill i en matberedare och mixa till små bitar (inte för mycket, det ska fortfarande finnas textur kvar).
  2. Lägg blandningen i en skål och tillsätt majonnäs, crème fraîche, finhackad rödlök och citronsaft.
  3. Rör om till en jämn smet, ställ den sedan i kylen en stund för att sätta sig.
  4. Lägg fyllningen i en spritspåse.

Montering

  1. Stansa ut rundlar av formfranskan. Lägg en brödbit i botten på burkarna, spritsa på fyllningen och upprepa med tre lager. Avsluta med en brödbit på toppen.
  2. Vispa upp smetana och spritsa detta på toppen.
  3. Dekorera med Västerbottensostchips innan servering och toppa med valfri garnityr.