Snabb brunkål och sallad på rostad rödkål och äpple

koket.se
Snabb brunkål och sallad på rostad rödkål och äpple
Foto: TV4
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Snabb brunkål och sallad på rostad rödkål och äpple

13 ingredienser

40 min

Två nya och fräscha varianter på kål till julbordet, en supersnabb brunkål på spetskål och en med rostad rödkål, krispigt äpple och tranbär.

logo
Tareq Taylor profil ny

Se Tareq Taylor laga receptet

Ingredienser

portioner4 - 6

Snabb brunkål

  • 1 spetskål
  • 1 dl sirap
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 kanelstänger
  • 6 hela nejlikor

Ljummen rödkål- och äppelsallad

  • 10 blad rödkål
  • 1 msk matolja
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl vinäger
  • 2 äpplen, urkärnade och klyftade tunt
  • 0,5 dl torkade tranbär
  • 1 krm salt
  • 2 msk ljus sirap

Gör så här

Snabb brunkål

  1. Dela kålhuvudet på hälften. Lägg med snittytorna ner i en het stekpanna utan fett. Det ska bli riktigt mörkt. Ta upp kålen och lägg åt sidan ett litet tag.
  2. I samma stekpanna häller du i sirap, ättika och kryddor. Låt koka upp.
  3. Lägg ner kålen med den brynta sidan nedåt. Koka ihop tills lagen tjocknar. Låt svalna något och lägg sedan upp på serveringsfat. Slå över lagen.

Ljummen rödkål- och äppelsallad

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Riv eller skär kålbladen i stora bitar. Blanda med matolja och socker. Lägg ut på en ugnsplåt. Tillaga i ugnen ca 20 minuter.
  3. Ta ut ur ugnen och blanda med vinäger, äpple, tranbär, salt och sirap.