Snabb brunkål och sallad på rostad rödkål och äpple

Snabb brunkål och sallad på rostad rödkål och äpple
Foto: TV4
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Snabb brunkål och sallad på rostad rödkål och äpple

1

6 steg att laga

13 ingredienser

40 min

Två nya och fräscha varianter på kål till julbordet, en supersnabb brunkål på spetskål och en med rostad rödkål, krispigt äpple och tranbär.

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner

Snabb brunkål

  • 1 spetskål
  • 1 dl sirap
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 kanelstänger
  • 6 hela nejlikor

Ljummen rödkål- och äppelsallad

  • 10 blad rödkål
  • 1 msk matolja
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl vinäger
  • 2 äpplen, urkärnade och klyftade tunt
  • 0,5 dl torkade tranbär
  • 1 krm salt
  • 2 msk ljus sirap

Gör så här

  1. Snabb brunkål
    Dela kålhuvudet på hälften. Lägg med snittytorna ner i en het stekpanna utan fett. Det ska bli riktigt mörkt. Ta upp kålen och lägg åt sidan ett litet tag.
  2. I samma stekpanna häller du i sirap, ättika och kryddor. Låt koka upp.
  3. Lägg ner kålen med den brynta sidan nedåt. Koka ihop tills lagen tjocknar. Låt svalna något och lägg sedan upp på serveringsfat. Slå över lagen.
  4. Ljummen rödkål- och äppelsallad
    Sätt ugnen på 180 grader.
  5. Riv eller skär kålbladen i stora bitar. Blanda med matolja och socker. Lägg ut på en ugnsplåt. Tillaga i ugnen ca 20 minuter.
  6. Ta ut ur ugnen och blanda med vinäger, äpple, tranbär, salt och sirap.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer