Smörkrämsfyllda havreflarn
Smörkrämsfyllda havreflarn
15 ingredienser
40 m
Havreflarn som fylls med vaniljdoftande smörkräm.
Ingredienser
Havreflarn
- 75 g smör
- 30 g vetemjöl [0,5 dl]
- 1 krm bakpulver
- 0,5 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver)
- 90 g rörsocker (eller strösocker) [1 dl]
- 50 g havregryn [1,25 dl]
- 15 g vispgrädde [1 msk]
- 40 g ljus sirap [2 msk]
- 0,5 krm salt
Fransk smörkräm
- 140 g strösocker [1,5 dl]
- 40 g vatten [4 msk]
- 100 g äggula [5 st]
- 200 g smör, rumstempererat
- 0,5 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver)
- 0,5 krm salt
Gör så här
Flarn
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Bryn smöret och häll det i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och häll ner det i smöret. Rör tills det är en slät smet.
- Dela och skrapa ur vaniljstången. Tillsätt vaniljfrön, socker, havregryn, grädde, sirap och salt i smeten. Arbeta ihop till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen 20 minuter.
- Dela degen i tre bitar. Rulla varje del till en rulle och dela den i 10-12 delar. Rulla varje bit till en kula och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka
- 5-8 minuter tills flarnen är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna helt.
Gör smörkrämen
- Koka socker och vatten. När det når 100 grader, börja vispa äggulorna så de blir fluffiga. När sockerlagen är 115-117 grader, häll den i en fin stråle i äggulorna under konstant vispning. Fortsätt vispa tills det svalnat helt.
- Klicka i smöret och vispa tills inga klumpar återstår. Dela och skrapa ur vaniljstången. Tillsätt vaniljfrön och salt i smeten och vispa tills det är jämnt fördelat. Använd direkt eller förvara i burk med tättslutande lock i kylen 3-4 dagar. Om krämen kyls ner bör den tas fram 1 timme före användning och röras mjuk efter att den nått rumstemperatur.
- Lägg en klick fransk smörkräm mellan två flarn, tryck till och frys in eller ät direkt.