Smörkokt rotselleri med smörsås
Smörkokt rotselleri med smörsås
12 ingredienser
30 m
Smörkokt rotselleri med smörsås smaksatt med Gotlandstryffel, hasselnötter och inlagda röda krusbär blir en festlig förrätt att njuta av till helgen.
Ingredienser
- 200 g smör
- 2-3 rotselleri (små)
- 40 g hasselnötter
- krusbär, inlagda röda krusbär samt lag (se recept nedan)
- 0,5 dl grädde
- svartpeppar
- tryffelbressyr, egengjord (riven eller hackad tryffel i olja)
- 40 g tryffel, färsk Gotlandstryffel
Inlagda röda krusbär
- 1 kg krusbär, röda och färska
- 0,5 dl salt
- 1 dl äppelcidervinäger
- 4 dl vatten
Gör så här
- Smält smöret i en liten kastrull.
- Tvätta och putsa rotsellerin och lägg den i kastrullen. (Om smöret inte täcker så kan du behöva lägga på en klick till, lite beroende på kastrullens storlek).
- Koka rotsellerin på medelvärme tills smöret är lätt brynt och rotsellerin är färdig. Lyft sedan upp rotsellerin i en liten form och täck med folie. Ställ kastrullen med smöret åt sidan för att svalna till rumstemperatur.
- Rosta hasselnötterna på en plåt i ugnen på 160 grader tills nötterna får en jämn fin färg. Grovhacka och ställ åt sidan.
- Skär åtta krusbär i fyra bitar vardera, se recept nedan.
- Koka upp 1 dl av krusbärslagen med grädden i en ny kastrull och mixa sedan ner det rumstempererade smöret som är kvar från rotsellerin. Smaka av med svartpeppar, tryffelbressyr och färskriven tryffel.
- Dela rotsellerin på mitten och placera ut på fyra varma tallrikar. Toppa med hasselnötter, krusbär och nymixad smörsås. Avsluta med den kvarvarande färska Gotlandstryffeln.
Inlagda krusbär
- Skölj och ansa krusbären. Värm salt, vinäger och vatten så att saltet löser sig. Häll bären i en ren glasburk och slå på den ljumna lagen. Ställ svalt i några veckor. Använd sedan i receptet ovan.