Smörkokt rotselleri med smörsås

Smörkokt rotselleri med smörsås

Av: Peter Eriksson

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

30 m

Smörkokt rotselleri med smörsås smaksatt med Gotlandstryffel, hasselnötter och inlagda röda krusbär blir en festlig förrätt att njuta av till helgen.

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör
  • 2-3 rotselleri (små)
  • 40 g hasselnötter
  • krusbär, inlagda röda krusbär samt lag (se recept nedan)
  • 0,5 dl grädde
  • svartpeppar
  • tryffelbressyr, egengjord (riven eller hackad tryffel i olja)
  • 40 g tryffel, färsk Gotlandstryffel

Inlagda röda krusbär

  • 1 kg krusbär, röda och färska
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 4 dl vatten

Gör så här

  1. Smält smöret i en liten kastrull.
  2. Tvätta och putsa rotsellerin och lägg den i kastrullen. (Om smöret inte täcker så kan du behöva lägga på en klick till, lite beroende på kastrullens storlek).
  3. Koka rotsellerin på medelvärme tills smöret är lätt brynt och rotsellerin är färdig. Lyft sedan upp rotsellerin i en liten form och täck med folie. Ställ kastrullen med smöret åt sidan för att svalna till rumstemperatur.
  4. Rosta hasselnötterna på en plåt i ugnen på 160 grader tills nötterna får en jämn fin färg. Grovhacka och ställ åt sidan.
  5. Skär åtta krusbär i fyra bitar vardera, se recept nedan.
  6. Koka upp 1 dl av krusbärslagen med grädden i en ny kastrull och mixa sedan ner det rumstempererade smöret som är kvar från rotsellerin. Smaka av med svartpeppar, tryffelbressyr och färskriven tryffel.
  7. Dela rotsellerin på mitten och placera ut på fyra varma tallrikar. Toppa med hasselnötter, krusbär och nymixad smörsås. Avsluta med den kvarvarande färska Gotlandstryffeln.

Inlagda krusbär

  1. Skölj och ansa krusbären. Värm salt, vinäger och vatten så att saltet löser sig. Häll bären i en ren glasburk och slå på den ljumna lagen. Ställ svalt i några veckor. Använd sedan i receptet ovan.