Smörgåstårta, Jenny Warséns recept

12 röster
30 m
8
Smörgåstårta Jenny Warsen
Foto: Ulrika Pousette

"Smörgåstårtan förbereder du dagen innan, för att samma dag bara dekorera. Då blir den härligt saftig och smakrik!" / Jenny

Receptet kommer ur boken Middagstipset av Jenny Warsén, Bonnier fakta.
 

Visa mer
30 m
8
8 portioner

Du behöver

  • 8 hönökaka (eller polarkaka), halvmånar
  • 300 g färskost (t ex philadelphiaost)

Leverpastejsfyllning (två lager)

  • 400 g leverpastej
  • 3 dl crème fraiche
  • 100 g färskost (t ex philadelphiaost)
  • 4 msk Bostongurka

Ägg och skinkfyllning (ett lager)

  • 2 ägg, hårdkokta, finhackade
  • 100 g Philadelphiaost
  • 350 g rökt skinka, hackad
  • 1 tsk dijonsenap
  • ca 2 dl av grundröran (se nedan)

Grundröran att täcka tårtan med

  • 3 dl vispgrädde, vispad
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk majonnäs

Garneringsförslag

  • skinka
  • ost (t ex gouda)
  • röd lök, hackad
  • ägg, hårdkokta
  • vindruvor
  • gurkskivor
  • stora räkor, handskalade
  • stjärnfrukt, i tunna skivor
  • salladssorter olika
  • dillvippor
  • stenbitsrom
  • citron, skivor
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Rör ihop fyllningarna i olika skålar. Bred ett rejält lager färskost på alla smörgåsdelar och sätt ihop två av dem till en cirkel.
  2. Bred ut hälften av leverpastejfyllningen ovanpå. Lägg två smörgåsdelar över och bred ut ägg- och skinkfyllningen ovanpå. Upprepa proceduren med resten av brödet och fyllningen.
  3. Spackla till sist tårtan med grundröran. Täck tårtan med plastfolie och låt den stå i kylen över natten. Dekorera sedan tårtan precis innan den serveras.
15 januari 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...