Smörgåstårta, Jenny Warséns recept

Smörgåstårta Jenny Warsen
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Smörgåstårta, Jenny Warséns recept

26 ingredienser

30 m

"Smörgåstårtan förbereder du dagen innan, för att samma dag bara dekorera. Då blir den härligt saftig och smakrik!" / Jenny

Receptet kommer ur boken Middagstipset av Jenny Warsén, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner
  • 8 hönökaka, halvmånar (eller polarkaka)
  • 300 g färskost (t ex philadelphiaost)

Leverpastejsfyllning - två lager

  • 400 g leverpastej
  • 3 dl crème fraîche
  • 100 g färskost (t ex philadelphiaost)
  • 4 msk bostongurka

Ägg och skinkfyllning - ett lager

  • 2 ägg, hårdkokta och finhackade
  • 100 g färskost
  • 350 g rökt skinka, hackad
  • 1 tsk dijonsenap
  • ca 2 dl av grundröran (se nedan)

Grundröran att täcka tårtan med

  • 3 dl vispgrädde, vispad
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 msk majonnäs

Garneringsförslag

  • skinka
  • ost (t ex gouda)
  • rödlök, hackad
  • ägg, hårdkokta
  • vindruvor
  • gurkskivor
  • räkor, handskalade (stora)
  • stjärnfrukt, i tunna skivor
  • salladsmix
  • dillvippa
  • stenbitsrom
  • citron, skivor

Gör så här

  1. Rör ihop fyllningarna i olika skålar. Bred ett rejält lager färskost på alla smörgåsdelar och sätt ihop två av dem till en cirkel.
  2. Bred ut hälften av leverpastejfyllningen ovanpå. Lägg två smörgåsdelar över och bred ut ägg- och skinkfyllningen ovanpå. Upprepa proceduren med resten av brödet och fyllningen.
  3. Spackla till sist tårtan med grundröran. Täck tårtan med plastfolie och låt den stå i kylen över natten. Dekorera sedan tårtan precis innan den serveras.