Smörgåstårta, Jenny Warséns recept
Smörgåstårta, Jenny Warséns recept
26 ingredienser
30 m
"Smörgåstårtan förbereder du dagen innan, för att samma dag bara dekorera. Då blir den härligt saftig och smakrik!" / Jenny
Receptet kommer ur boken Middagstipset av Jenny Warsén, Bonnier fakta.
Ingredienser
- 8 hönökaka, halvmånar (eller polarkaka)
- 300 g färskost (t ex philadelphiaost)
Leverpastejsfyllning - två lager
- 400 g leverpastej
- 3 dl crème fraîche
- 100 g färskost (t ex philadelphiaost)
- 4 msk bostongurka
Ägg och skinkfyllning - ett lager
- 2 ägg, hårdkokta och finhackade
- 100 g färskost
- 350 g rökt skinka, hackad
- 1 tsk dijonsenap
- ca 2 dl av grundröran (se nedan)
Grundröran att täcka tårtan med
- 3 dl vispgrädde, vispad
- 2 dl crème fraîche
- 3 msk majonnäs
Garneringsförslag
- skinka
- ost (t ex gouda)
- rödlök, hackad
- ägg, hårdkokta
- vindruvor
- gurkskivor
- räkor, handskalade (stora)
- stjärnfrukt, i tunna skivor
- salladsmix
- dillvippa
- stenbitsrom
- citron, skivor
Gör så här
- Rör ihop fyllningarna i olika skålar. Bred ett rejält lager färskost på alla smörgåsdelar och sätt ihop två av dem till en cirkel.
- Bred ut hälften av leverpastejfyllningen ovanpå. Lägg två smörgåsdelar över och bred ut ägg- och skinkfyllningen ovanpå. Upprepa proceduren med resten av brödet och fyllningen.
- Spackla till sist tårtan med grundröran. Täck tårtan med plastfolie och låt den stå i kylen över natten. Dekorera sedan tårtan precis innan den serveras.