Smörgåstårta från västkusten

Smörgåstårta från västkusten
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Smörgåstårta från västkusten

1

13 ingredienser

En härligt krämig smörgåstårta med klassiska smaker från västkusten - räkor, lax och dill. Gör Hildas hembakta bröd till smörgåstårtan här >>

(Obs! Halvera mängderna ingredienser om du väljer att göra 12 små "smörgås-bakelser" istället)

Ingredienser

  • 700 g skalade räkor
  • 300 g kallrökt lax
  • 3 dl majonnäs
  • 3 dl crème fraîche, 34 %
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 rödlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 tsk honung
  • 0,5 citron
  • färsk pepparrot (riven)
  • ca 0,5-1 dl majonnäs, till täckning
  • 10-12 brödskivor

Gör så här

  1. Skär laxen i små bitar och lägg i en matberedare tillsammans med räkorna. Mixa snabbt ihop men att det fortfarande finns kvar bitar från laxen och räkorna.
  2. Lägg laxen och räkorna i en skål. Tillsätt majonnäs, crème fraiche, finhackad dill och rödlök. Rör om för hand.
  3. Smaka av med salt, svartpeppar, honung, citron och eventuellt färsk riven pepparrot. Fördela fyllningen lika på tre lager mellan brödskivorna, lägg ett tunt lager på utsidan av smörgåstårtan.
  4. Plasta smörgåstårtan och ställ i kyl i några timmar, gärna över natten.
  5. Förslag på dekoration: krispsallad, gurka, färska räkor, lax (gravad eller kallrökt), tomater, salladslök, rödlök eller picklad rödlök, picklad fänkål, rom, örter, citron