Smördegspuffar med vaniljgrädde

Smördegspuffar med vaniljgrädde
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Smördegspuffar med vaniljgrädde

8 ingredienser

Gör det enkelt för dig och köp färdig petit choux mix eller gör din egen deg. Fyll de gräddade smördegspuffarna med vaniljgrädde. Servera till inkokta äpplen eller jordgubbssallad.

Ingredienser

portioner
  • 1 sats petit choux deg

eller gör egen:

  • 50 g smör (eller margarin)
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg (stora)

Fyllning:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Petit choux: Koka upp margarin och vatten. Häll i allt mjölet i vätskan på en gång. Rör kraftigt och sjud tills smeten släpper helt från kanter och botten på kastrullen.
  2. Ta kastrullen från värmen och fortsätt att röra tills smeten svalnat något. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
  3. Sätt ugnen på 200°. Smörj en stor bakplåt eller klä den med bakplåtspapper. Lägg degen i en spritspåse med 1,5 cm diameter. Spritsa sex rundlar med 4 cm diameter på plåten. Grädda 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175° och grädda ytterligare 15 - 20 minuter eller tills de är välgräddade och luftiga. Skär upp dem i sidorna för att ångan ska försvinna och låt dem torka ca 10 minuter i 150° ugn. Låt dem kallna på bakgaller.
  4. Servera puffarna med siktat florsocker. Gott till är inkokta äpplen, jordgubbssallad och vispad grädde.