Smördegspajer med äpple
Smördegspajer med äpple
11 ingredienser
30 m
När hösten närmar sig och de svenska äpplena är i säsong bara måste man baka paj! De här enkla pajerna med smördeg kan snabbt bli nya favoriter.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
- 4-5 äpplen
- 25 g smör
- 1,5 dl brunt farinsocker (eller muscovadosocker)
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk majsstärkelse (eller potatismjöl)
- 2 msk citronsaft (från färsk citron eller vatten)
- 10 smördegsplattor, ca 12x 12 cm (det finns kavlade fyrkanter i frysdisken i de flesta matvarubutiker)
Pensling
- ägg
- strösocker
Servering
- vaniljsås (eller glass)
Gör så här
- Skala, kärna ur och hacka äpplena i små tärningar.
- Hetta upp smör i en stekpanna och vänd i äppeltärningarna.
- Strö över farinsocker och stek under omrörning tills äpplena mjuknar, ca 2-3 minuter.
- Tillsätt kanel samt vaniljsocker och stek i 2-3 minuter till.
- Blanda majsstärkelse med vatten i ett litet glas. Häll blandningen över äpplena och rör om ordentligt.
- Låt fyllningen sjuda i 1 minut under omrörning. Stäng sedan av värmen och låt fyllningen svalna.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Täck en plåt med bakplåtspapper.
- Lägg ca 2 matskedar äppelfyllning på en smördegsplatta, vik ihop till en triangel och nyp ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Lägg knytena på plåten.
Pensling
- Pensla knytena med uppvispat ägg och strö på lite socker.
- Baka mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Se till att de blir helt genomgräddade så smördegen blir frasig och god.
- Servera dem kalla eller varma med vaniljsås eller glass.