Smördegskorg med rabarber

NYHET
Smördegskorg med rabarber
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Smördegskorg med rabarber

12 ingredienser

1 h

Festlig smördegskorg med rabarber blir en smakfull dessert efter maten.

Ingredienser

portioner4 - 6

Korgar

  • 1 förp smördeg (på rulle)

Vaniljkräm

  • 250 g mjölk, 3 %
  • 0,5 vaniljstång
  • 65 g strösocker
  • 45 g äggula
  • 20 g majsstärkelse
  • 20 g smör

Rabarberkompott

  • 400 g glasrabarber
  • 100 g vatten
  • 100 g strösocker
  • 15 g vaniljsocker
  • 10 g majsstärkelse

Gör så här

Mördegskorg

  1. Sätt ugnen på 195 grader.
  2. Stansa ut en ring med en vass stansring, ca 18 cm i diameter, på ena sidan av degen.
  3. Nagga ordentligt med en gaffel.
  4. Skär strips om ca 2 cm av den resterande degen.
  5. Pensla kanten med vispat ägg och lägg en 2 cm ram av smördeg längs kanten.
  6. Upprepa 3 gånger.
  7. Baka av flarnet till det är gyllenbrunt, ca 18 minuter.
  8. Sänk sedan ugnen till 160 grader och låt bakas i ytterligare 10 minuter.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna från ena halvan och lägg ner frön och stång med mjölk i en kastrull. Koka upp mjölk, vanilj och hälften av sockret i en kastrull.
  2. Rör ihop resterande delen socker med majsstärkelsen och sist med äggulor så att inga klumpar bildas. Häll den varma vaniljmjölken över äggulorna under konstant omrörning.
  3. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och koka i cirka 3 minuter på medelhög värme under konstant omrörning tills du har en len kräm.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen i en ren bunke. Tillsätt smöret och rör tills det smält i krämen. Passera genom en sil och täck med plastfilm. Se till att plasten ligger direkt mot vaniljkrämens yta. Låt svalna i kylen, gärna över natten.
  5. Rör runt till en jämn konsistens och fyll på spritspåse.

Rabarberkompott

  1. Tärna ner rabarbern. Om du använder frilandsrabarber så skala dem först.
  2. Lägg två tredjedelar av rabarbern i en bunke.
  3. Värm en tredjedelar av rabarbern med vatten, socker och vaniljsocker i en kastrull tills rabarbern är helt mjuk.
  4. Stavmixa blandningen direkt i kastrullen.
  5. Lös upp majsstärkelse i lite vatten och häll ner det i kastrullen. Låt sjud på låg värme tills det börjar tjockna.
  6. Sila krämen över den resterande rabarbern.
  7. Låt rabarbern tillagas i den varma krämen och låt sedan kompotten svalna helt.

Servering

  1. Servera mördegskorgen med vaniljkräm och rabarberkompott.