Smördegstårta med hallon och färskost

koket.se
Smördegstårta med hallon och färskost
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Helan shabani profilbild
Helan shabani profilbild

Smördegstårta med hallon och färskost

16 ingredienser

30 m

Den här ljuvliga tårtan på färdig smördeg är en riktiga sommardrömm! Toppa med krämig och frisk färskost samt söta hallon så blir det hela komplett.

Se Helan Shabani laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Hallonpuré

  • 1 dl hallon (frysta eller färska)
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk vatten, kallt

Smördegsbakelser

  • 250 g smördeg
  • 1 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • 300 g färskost
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 citron

Servering

  • blandade bär (t.ex. jordgubbar, hallon eller blåbär)
  • ev passionsfrukt
  • florsocker
  • ev färsk citronmeliss

Gör så här

Hallonpuré

  1. Koka hallonen i en kastrull tills de mjuknar.
  2. Tillsätt strösockret.
  3. Mosa hallonen med en gaffel och sila dem i en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Häll tillbaka i kastrullen och ställ på plattan igen.
  4. Blanda majsstärkelse och vatten i ett glas.
  5. Häll ner i purén och rör om hela tiden så att det inte blir klumpar. Låt svalna.

Smördegsbakelser

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rulla ut smördegen på en plåt och vik in kanterna 2–3 cm. Nagga resten av smördegen med en gaffel, pensla med uppvispat ägg och strö över strösockret.
  3. Grädda i ugnen i 10–15 minuter eller tills smördegen fått en fin yta. Låt svalna helt och platta sedan till mitten på smördegen ifall den puffat upp.
  4. Vispa samman färskost, grädde, florsocker och vaniljsocker i en skål. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft.

Servering

  1. Bred färskostkrämen över smördegen. Ringla över hallonpurén, toppa med bär och eventuellt passionsfrukt.
  2. Pudra över florsocker, toppa gärna med citronmeliss och servera!