Smidiga nattjästa frasiga frallor
Smidiga nattjästa frasiga frallor
8 ingredienser
30 m + tid i kyl
Enkla frallor som jäser över natten och sedan är redo att gräddas på morgonen är riktig helglyx!
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
- 12 g jäst (färsk)
- 400 g vatten
- 2 msk olivolja
- 620 g vetemjöl (gärna special eller tipo 00)
- 10 g salt
Tropping
- blandade frön
- riven ost
- vetemjöl
Gör så här
- Lös upp jästen i det kalla vattnet tillsammans med olivoljan.
- Arbeta ner vetemjölet med hjälp av en köksassistent. Arbeta degen i ca 10 minuter på medelhastighet.
- Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
- Olja in en ugnsform med olivolja.
- Lägg degen i formen och tyck ut så den täcker hela formen. Ställ in formen i kylen och låt jäsa i minst 10-12 timmar över natten. Degen blir bara bättre ju längre den står (den kan stå upp till tre dagar i kylen).
- Sätt ugnen på 250 grader varmluft och ställ in en plåt så den blir riktigt varm.
- Ta ut degen från kylen och lägg upp den på ett bakbord. Undvik att använda mer mjöl om det går, olja istället händerna.
- Knåda inte degen utan skär upp den till lika stora frallor med hjälp av en degskrapa (de får gärna vara något osymmetriska).
- Lägg frallorna på ett bakplåtspapper och toppa med valfri topping. Du kan även doppa frallorna i frön.
- Ta ut plåten och dra snabbt över bakplåtspappret med frallorna på plåten.
- Sätt in plåten med frallorna mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Häll eventuellt 1 dl vatten i botten på ugnen för att få ånga så att frallorna blir frasiga. Har du ångfunktion på din ugn kan du använda det.
- Grädda frallorna tills de är gyllene, ca 10-12 minuter.