"Slipp fettstänk och os när du ska steka hamburgare. Forma fyra maffiga burgare, lägg dem på en plåt och skjuts in i ugnen! Under tiden kan du duka bordet." /Zeina
700 g nötfärs, grovmalen (eller högrevsfärs alternativt formbar vegofärs)
2 tsk paprikapulver
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
rapsolja, till pensling av plåten
Karamelliserad lök
4 gula lökar
olja, till stekning
smör, till stekning
Hamburgerdressing
0,5 dl majonnäs
2 msk crème fraîche
3 msk chilisås (eller ketchup)
3 msk bostongurka
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Servering
cheddarost, i skivor
hamburgerbröd
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion.
Börja med den karamelliserade löken. Strimla löken tunt. Hetta upp olja och en klick smör i en gjutjärnspanna eller en stekpanna. Fräs löken på medelvärme i 10 minuter och rör om med jämna mellanrum. Fräs i ytterligare cirka 10 minuter, men nu utan att röra om.
När löken har fått en fin gyllene färg rör du försiktigt om i stekpannan och fräser i 10 minuter till.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen i en skål, täck med plastfolie och låt stå i kylen.
Blanda färs och alla kryddor till burgarna. Forma fyra stora burgare (cirka 175 g var). Pensla en plåt eller ugnsform med olja. Lägg burgarna på plåten och ugnsstek dem mitt i ugnen i cirka 7 minuter. Toppa med cheddarost direkt när de tagits ut. Servera genast tillsammans med bröden.