Smidiga hamburgare i ugn

smidiga hamburgare i ugn
Foto: Ulrika Ekblom
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Smidiga hamburgare i ugn

1

5 steg att laga

17 ingredienser

40 min

"Slipp fettstänk och os när du ska steka hamburgare. Forma fyra maffiga burgare, lägg dem på en plåt och skjuts in i ugnen! Under tiden kan du duka bordet." /Zeina

Kökets shop

Köp Zeinas bok!

Veckans matsedel

Zeina Mourtada

209 kr239 kr

Ingredienser

portioner4 portioner

Burgare

  • 700 g nötfärs, grovmalen (eller högrevsfärs alternativt formbar vegofärs)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • rapsolja, till pensling av plåten

Karamelliserad lök

  • 4 gul lök
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning

Hamburgerdressing

  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk crème fraîche
  • 3 msk chilisås (eller ketchup)
  • 3 msk bostongurka
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Servering

  • cheddarost, i skivor
  • hamburgerbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion.
  2. Börja med den karamelliserade löken. Strimla löken tunt. Hetta upp olja och en klick smör i en gjutjärnspanna eller en stekpanna. Fräs löken på medelvärme i 10 minuter och rör om med jämna mellanrum. Fräs i ytterligare cirka 10 minuter, men nu utan att röra om.
  3. När löken har fått en fin gyllene färg rör du försiktigt om i stekpannan och fräser i 10 minuter till.

  4. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen i en skål, täck med plastfolie och låt stå i kylen.

  5. Blanda färs och alla kryddor till burgarna. Forma fyra stora burgare (cirka 175 g var). Pensla en plåt eller ugnsform med olja. Lägg burgarna på plåten och ugnsstek dem mitt i ugnen i cirka 7 minuter. Toppa med cheddarost direkt när de tagits ut. Servera genast tillsammans med bröden.