Smidiga hamburgare i ugn

smidiga hamburgare i ugn
Foto: Ulrika Ekblom
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Smidiga hamburgare i ugn

17 ingredienser

40 min

"Slipp fettstänk och os när du ska steka hamburgare. Forma fyra maffiga burgare, lägg dem på en plåt och skjuts in i ugnen! Under tiden kan du duka bordet." /Zeina

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Burgare

  • 700 g nötfärs, grovmalen (eller högrevsfärs alternativt formbar vegofärs)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • rapsolja, till pensling av plåten

Karamelliserad lök

  • 4 gula lökar
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning

Hamburgerdressing

  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk crème fraîche
  • 3 msk chilisås (eller ketchup)
  • 3 msk bostongurka
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Servering

  • cheddarost, i skivor
  • hamburgerbröd

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion.
  2. Börja med den karamelliserade löken. Strimla löken tunt. Hetta upp olja och en klick smör i en gjutjärnspanna eller en stekpanna. Fräs löken på medelvärme i 10 minuter och rör om med jämna mellanrum. Fräs i ytterligare cirka 10 minuter, men nu utan att röra om.
  3. När löken har fått en fin gyllene färg rör du försiktigt om i stekpannan och fräser i 10 minuter till.
  4. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen i en skål, täck med plastfolie och låt stå i kylen.
  5. Blanda färs och alla kryddor till burgarna. Forma fyra stora burgare (cirka 175 g var). Pensla en plåt eller ugnsform med olja. Lägg burgarna på plåten och ugnsstek dem mitt i ugnen i cirka 7 minuter. Toppa med cheddarost direkt när de tagits ut. Servera genast tillsammans med bröden.