Smashed pita med lammfärs och tzatziki

Från Sverige Smashed pita med lammfärs och tzatziki
Foto: Köket.se

Smashed pita med lammfärs och tzatziki

20 ingredienser

30 min

Pitabröd med kryddig lammfärs, smashad i stekpannan och toppad med dilltzatziki, grönsaker och picklad lök. Ett enkelt och fantastiskt gott sätt att äta pita på.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Lammfärs

  • 500 g lammfärs (Från Sverige)
  • 1 msk färsk timjan, hackad (Från Sverige)
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök (Från Sverige)

Picklad rödlök

  • 1 rödlök (Från Sverige)
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker (Från Sverige)
  • 1,5 dl vatten

Tzatziki

  • 2 dl matyoghurt (Från Sverige)
  • 1 gurka (Från Sverige)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök (Från Sverige)
  • 2 msk färsk dill, hackad (Från Sverige)
  • 1 msk olivolja
  • svartpeppar

Servering

  • 1 förp pitabröd (Från Sverige)
  • 1 förp salladsmix (Från Sverige)
  • 1 tomat (Från Sverige)

Gör så här

  1. Börja med att pickla rödlöken. Skiva rödlök tunt. Koka upp ättika, vatten och socker i en kastrull. Dra av från värmen och lägg ner löken. Låt stå fram till servering.
  2. Gör sedan tzatzikin. Riv gurkan på ett rivjärn och lägg i en bunke. Strö över salt och låt ligga i ca 10 minuter. Krama ur vätskan ordentligt och blanda sedan gurkan med yoghurt, vitlök och dill. Smaka av med salt, peppar och olja.
  3. Blanda lammfärsen med kryddor och pressad vitlök.
  4. Skär ner tomaterna till mindre bitar.
  5. Bred ut färsen ordentligt hela vägen ut på ena sidan av pitabröden, ca 100 g per bröd. Hetta upp en torr stekpanna. Smasha pitabröden med färssidan neråt i pannan tills färsen har fått en fin yta och är genomstekt.
  6. Montera pitabröden med, tzatziki, grönsaker och picklad lök.

Märket Kött från Sverige gör det enkelt att välja svenskt lammkött.

TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Kålpudding med lammfärs

Svensk mat – vad är det egentligen?

Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

Läs mer