Småländska vetesurisar

Småländska vetesurisar
Foto: TV4
Kerstin Stjernqvist
Kerstin Stjernqvist

Småländska vetesurisar

6

6 ingredienser

1 h + jäsning

Vackra och goda kuvertbröd gjorda på surdeg. 

Tips! Jäst kan uteslutas i receptet, men i början kan det vara skönt med lite extra hjälp på traven. Viktigt är dock att bara tillsätta ytterst lite, då surdegen är huvudnumret./ Kerstin

Ingredienser

 • 750 vetemjöl
 • 300 g surdeg
 • 412 g vatten
 • 1,5 g jäst
 • 24 g salt
 • 2 msk olja

Gör så här

 1. Blanda ihop alla ingredienser utom saltet och oljan i en köksassistent med krok.
 2. Kör degen på låg hastighet i ca 8 minuter. Tillsätt saltet och kör degen 6 minuter till eller till degen känns glansig och elastisk. När degen är klar ska det gå att ta en bit deg mellan fingrarna och dra ut degen till en tunn “spegel” utan att degen spricker.
 3. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dra lite i degen fram och tillbaka.
 4. Pensla en bunke med lite olja, detta för att degen inte ska fastna. Vik sedan ihop degen och lägg i bunken. Låt stå framme ca 15 minuter täckt med bakduk.
 5. Ta sedan upp degen och vik den ett par gånger till. Lägg sedan tillbaka degen i bunken plasta ordentligt och sätt in bunken i kylen i minst 12 h.
 6. Väg brödbullar à ca 50 gram var.
 7. Runddriv brödbullarna och lägg dem sedan för att jäsa på ett lakan.
 8. Sätt ugnen på 250 grader.
 9. När det är dags för ugnen vänd bullarna så att den sidan som legat närmast lakanet uppåt. Dra ett snitt rakt över med hjälp av ett rakblad.
 10. Skjutsa in bullarna i 250 grader första 5 minuterna och sänk sedan värmen till 230 grader. Baka till fin färg ca 12 minuter.