Smakrika indiska kikärter
Smakrika indiska kikärter
21 ingredienser
20 m + tid i kyl
Chana Dal är en rätt bestående av smakrika indiska kikärter. Perfekt vardagsmat att servera roti till som är en slags pannkaka.
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
- 3 dl kikärtor, halverade (chana dal)
- 8 dl vatten
- 0,25 tsk malen gurkmeja
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk hel spiskummin
- 1 gul lök, finhackad
- 3 klyftor vitlök, finhackade
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 0,5 tsk malen gurkmeja
- 0,5 tsk chilipulver
- 0,5 tsk malen koriander
- 1 tsk salt
- 2 dl krossade tomater
- garam masala (till servering)
Roti
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1,5 dl vatten
- 2 msk kondenserad mjölk
- 2 msk smör, smält
- 2 krm salt
- 100 g smör, rumstempererat
Gör så här
- Skölj kikärtorna och blötlägg i 45 minuter.
- Koka upp kikärtorna i vatten med gurkmeja. Låt sjuda i 30 minuter tills bönorna är mjuka.
- Hetta upp oljan och fräs spiskummin tills den får fin färg.
- Rör ner och stek lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar.
- Blanda ner gurkmeja, chilipulver, koriander och salt. Fräs en minut.
- Rör ner tomaterna och låt sjuda tills de mörknar i färgen. Tillsätt kikärtorna och blanda väl.
- Häll upp i skålar och strö över garam masala.
- Servera med rotis.
Roti
- Arbeta ihop alla ingredienserna till degen utom 100 g smör. Arbeta ordentligt till en smidig deg.
- Plasta in degen och låt stå cirka 30 minuter i rumstemperatur.
- Dela degen i 10 bitar och låt vila i kylen över natten.
- Smörj en rostfri bänk eller marmorskiva. Kavla bullarna till tunna pannkakor, snåla inte med smöret.
- Rulla upp pannkakan till en korv och sedan till en snurra, kavla till en pannkaka igen. Låt vila i kylen i minst 30 minuter så är de lättare att kavla ut.
- Stek rotin i en het panna tills den är frasig och har fått fin färg. Servera dem nygräddade.