Smakrik shakshuka

POPULÄRT
Smakrik shakshuka
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Smakrik shakshuka

15

16 ingredienser

30 m

Den populära rätten shakshuka är en både enkel och riktigt god rätt!

Ingredienser

portioner
  • 2 msk rapsolja
  • 1 röd paprika, urkärnad och grovhackad
  • 1 gul lök, grovhackad (medelstor)
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 1 krm chilipulver
  • 0,5 g saffran
  • 500 g hela konserverade tomater, skalade (burk eller färska)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 6 ägg

Servering

  • mynta, hackad
  • färsk bladpersilja, hackad
  • färsk koriander, hackad

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en stor panna på medelvärme. Tillsätt paprika och lök. Fräs tills löken blivit genomskinlig (ca 5 minuter).
  2. Tillsätt vitlöken och kryddorna, fräs ytterligare en minut tills det doftar.
  3. Tillsätt tomaterna och krossa dem lätt med baksidan av en träslev. Använder du färska tomater kan det behövas ett par matskedar vatten.
  4. Smaksätt med salt och peppar och sjud grytan i 5 minuter.
  5. Gör sex fördjupningar i grytan och knäck ett ägg i varje fördjupning. Lägg på ett lock och fortsätt sjuda i ca 7 minuter tills äggen är som du vill ha dem.
  6. Servering
    Toppa med de färska örterna och servera ur pannan vid bordet.