Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Grovriv moroten.
Fräs lök, vitlök och morot i 2 msk olivolja i en stor kastrull tills det har mjuknat utan att få färg. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa ytterligare någon minut under omrörning.
Tillsätt linser, krossade tomater, buljong, dijonsenap, soja och oregano. Koka upp och låt sjuda ca 25 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Koka gärna pastan al dente och blanda med såsen tillsammans med 1–2 dl av pastavattnet och låt puttra en liten stund tills pastan är färdigkokt. Stärkelsen i pastavattnet hjälper till att reda såsen och ger ett krämigare resultat – som i Italien!
Servera med belugabolognesen. Toppa med parmesan och eventuellt lite färska örter, t ex persilja och/eller basilika.