Små sockerkaksbakelser på skrädmjöl

Små sockerkakor med smak av rostad havre
Foto: TV4

Små sockerkaksbakelser på skrädmjöl

Av: Linda - Sunne

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h 30 m

Skrädmjöl är mjöl gjord på rostad havre och det blir fantastiskt gott i dessa minisockerkakor! Toppa med hemgjord glass, bär, skrädmjölsdrömmar, harsyra och granskottssirap!

Dryck: Dessertvin, Nivole, Moscato D´Asti

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 3 dl grädde
  • 3 ägg
  • 8 msk florsocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl blandade bär ex, lingon, björnbär, hallon och blåbär

Skrädmjölssockerkakor, 12 st

  • 2 ägg
  • 1,25 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 2,5 dl skrädmjöl
  • 1 vaniljstång
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl vatten
  • 0,5 dl blandade bär
  • ströbröd, till formarna
  • smör, till formarna

Skrädmjölsdrömmar

  • 160 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl skrädmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk hjorthornssalt
  • 1 vaniljstång

Topping

  • lingon
  • harsyra
  • citron, skalet
  • kummin, mortlad
  • granskottssirap
  • florsocker

Gör så här

Glass

  1. Vispa grädden i separat bunke. Vispa ägg, blanda i florsocker och frön från vaniljstången och vispa pösigt. Blanda i mosade bär. Kör i glassmaskin ca 20-30 min och till önskad konsistens. Låt stå i frys fram till servering.

Små sockerkakor

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret. Blanda ner skrädmjöl, frön från vaniljstången och bakpulver i en bunke. Rör ner mjölblandningen och vattnet växelvis i ägg och sockersmeten. Blanda till sist ner det smälta smöret.
  2. Häll ner smeten i smörade och bröade muffinsformar. Tryck ner mosade bär i mitten. Grädda i ugnen i ca 18 minuter. Låt svalna.

Skrädmjölsdrömmar

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda ihop alla ingredienser till en deg, rulla ihop till små bollar och lägg på en plåt. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Montering

  1. Skär av toppen på de små sockerkakorna, lägg på en skopa glass. Garnera med skrädmjölsdrömmarna, lingon, harsyra, citronskal och en nypa mortlad kummin. Ringla över granskottsirap, sikta över florsocker och servera!