Små pizzor på grillen

Små pizzor på grillen
Fredrik Scherlin profilbild
Fredrik Scherlin profilbild

Små pizzor på grillen

17 ingredienser

1 h

Att göra små pizzor är både härligt, roligt och gott. Involvera hela familjen och låt alla toppa med sina favoriter. Lägg dem på grillen och vi garanterar en riktig sommarfavorit!

Vintips från Fredrik
Bikandi Ecologico Crianza 2018
Nr 2794
Modernt från Rioja med snygg bett och mustiga smaker av fikon, plommon, körsbär, rostade fat och ceder. Grymt gott till pizza.

Mullineux Old Vines White 2020
Nr 96135
Så god som gör att man trycker på "beställa" bums! Vit Sydafrikan i toppform med runda och kryddiga smaker av nötter, gröna och gula äpplen, aprikos, persika, rökig mineral och stenig sälta.

Tommasi Graticcio Appassionato 2019
Nr 5354
Gratticio är namnet på de trälädor som druvorna får ligga och torka i, vid framställning av Amarone-viner. Även i detta vin finns delvis torkade druvor i vinifieringen. Vinet är fyllt av torkade frukter, russin och körsbär tillsammans med rostade toner. Mumsigt fynd till pizzan.

Ingredienser

Pizzadeg

  • 50 g jäst (färsk)
  • 2 tsk rörsocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl vatten (ljummet)
  • 7 dl vetemjöl special

Tomatsås

  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 3 dl passerade tomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk basilika, hackad
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk torkad oregano

Fyllning

  • 200 g parmesanost (vällagrad)
  • 150 g tryffelsalami
  • 1 knippe rucolasallad (eller basilika)

Gör så här

  1. Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten i en degbunke tills jästen löses upp, det ska vara fingervarmt, 37 grader.
  2. Rör i mjöl lite i taget tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.
  3. Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.
  4. Tänd grillen och lägg på plåten/pizzastenen som du ska baka pizzan på.
  5. Ta den varma plåten och pensla med olivolja. Lägg på pizzan. Du kan baka i omgångar om du gör minipizzor. Fördela tomatsås på degen. Riv osten och lägg på den rivna osten följt av tryffelsalami.
  6. Grädda tills osten smälter och degen känns krispig. Ta bort pizzan och toppa med ruccola eller basilika.