Små lökdolmar

Små lökdolmar
Foto: TV4

Kan man få för många variationsförslag på färsrätter? Här är löken utanpå i stället för inuti färsen, det blir både gott och roligt att titta på. Servera på en buffé. Kan även serveras som varmrätt med potatismos.

26 januari 2009
16

Du behöver

  • 12-16 gula lökar
  • 0,5 dl rundkornigt ris
  • 2-3 dl mjölk
  • 300 g kalvfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • salt och vitpeppar
  • smör till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala lökarna och koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Låt svalna något. Dela dem och ta ut de innersta bladen så att de blir som skålar att lägga fyllningen i.
  2. Fyllning: Koka risgrynen i mjölken till en gröt på svag värme. Låt kallna. Blanda färs, 1 ägg, salt och nymalen vitpeppar i en skål. Lägg i riset och arbeta ihop färsen, men inte för mycket, spä eventuellt med lite mjölk. Fyll lökarna med färsen, spritsa eller lägg i den med sked.
  3. Vispa samman ägg och mjölk, krydda med salt och häll äggsmeten i en smord ugnssäker form. Ställ de fyllda lökarna ovanpå och grädda i 25–30 minuter.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept