Slottsstek på fläskkarré

Fredrik Eriksson ny

Slottsstek på fläskkarré

32 ingredienser

2 h

Slottsstek på fläskkarré med äppelkompott och grönkål är en härlig hösträtt att njuta av i helgen.
Fredriks vintips: Stellenbosch Reserve Vanderstel, art nr 4638.

Ingredienser

4 - 6 portioner

Slottsstek

  • 1 kg fläskkarré
  • 2 msk smör
  • 1 lök, grovt skuren
  • 1 morot, grovt skuren
  • 1 bit rotselleri, grovt skuren (liten bit)
  • 1 oxbuljongtärning
  • 2 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 4 ansjovisfiléer
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk sirap
  • vatten
  • 2 dl grädde
  • redning

Äppelkompott med lingon

  • 2-3 äpplen ingrid marie (eller annan god svensk sort)
  • 1 dl lingon, råa eller rårörda
  • strösocker (beroende på vilka lingon du väljer)
  • vatten

Grönkålssallad

  • 1 stjälk grönkål
  • 1 förp bacon
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk dijonsenap (gärna grov)
  • salt
  • vitpeppar

Klassiska morötter

  • 4-6 morötter (beroende på storlek)
  • salt
  • smör
  • persilja
  • strösocker

Servering

  • potatis

Gör så här

Slottsstek

  1. Bryn hela karrén med rotsakerna.
  2. Lägg allt i en gryta och tillsätt övriga ingredienser (utom grädden).
  3. Späd med vatten upp till hälften av steken.
  4. Bräsera på låg värme i 60-90 minuter beroende på kött. Innertemperaturen ska vara 75 grader.
  5. Lyft upp köttet från grytan och låt det svalna.
  6. Tillsätt grädde och koka ihop en liten stund.
  7. Smaksätt eventuellt med mer ansjovis, ättika och sirap så att såsen får en rund smak.
  8. Sila av såsen och red av något.
  9. Skär köttet i tunna skivor när det har svalnat.

Äppelkompott med lingon

  1. Tärna äpplena med skalet på.
  2. Häll ner äppelbitarna i en kastrull tillsammans med lingon, socker och en skvätt vatten.
  3. Sätt på ett lock och låt sjuda sakta under omrörning i ca 20 minuter så att det blir en kompott med lite bitar i.
  4. Låt kompotten svalna innan servering.

Grönkålssallad

  1. Plocka kålen fint och koka bladen i saltat vatten i 1 minut.
  2. Låt grönkålen rinna av ordentligt och krama ur allt vatten.
  3. Stek bacon knaprigt i en panna eller i ugnen.
  4. Blanda kålen med majonnäs, crème fraîche och senap.
  5. Salta salladen lite lätt och lägg upp den på ett fat.
  6. Toppa salladen med knaprigt bacon.

Klassiska morötter

  1. Koka morötterna i lättsaltat vatten.
  2. Avsluta med smör, persilja och lite socker.

Servering

  1. Servera steken med tillbehören och nykokt potatis.

Tips! Variera gärna med olika köttsorter så som nötkött och viltkött, men tänk på att koktiden kommer variera.