Skogsglänta

0 röster
2 h
4-6

Den här desserten kombinerar de bästa smakerna och texturerna och blir en dessert i toppklass! Hemgjord glass, kaksmulor, mandelfragelité, chokladmousse och lingonmarshmallows är bara några av komponenterna som kommer göra den här desserten oförglömlig för dina gäster.

Visa mer
2 h
4-6

Du behöver

Glass

  • 240 g socker
  • 240 g vatten
  • 480 g blåbärspuré
  • 280 g lingonpuré
  • 250 g smetana
  • 75 g torrglykos
  • 50 g turkisk yoghurt
  • 100 g mjölk

Mandelfragelité

  • 160 g mandelmassa
  • 40 g mjölk
  • 160 g äggvita
  • 240 g socker

Kaksmulor

  • 85 g smör
  • 90 g socker
  • 125 g vetemjöl
  • 10 g kakao
  • 2 g bakpulver
  • 2 g salt

Mjölkchokladmousse

  • 20 g äggula
  • 8 g socker
  • 50 g mjölk
  • 50 g syrad grädde
  • 250 g mjölkchoklad
  • 0,5 gelatinblad (blötlagt i kallt vatten)
  • 175 g grädde
  • 45 g mjölkchoklad
  • 25 g kaksmulor (recept ovan)
  • 10 g lingon, frystorkade
  • 5 g kaffebönor

Blåbär

  • 40 g enbär, torkade
  • 60 g citronsaft
  • 140 g socker
  • 140 g vatten
  • 300 g blåbär, frysta

Lingongelé

  • 70 g citronsaft
  • 70 g lingonpuré
  • 7 g grönpeppar
  • 40 g socker
  • 3 g pektin
  • 0,5 gelatinblad (blötlagt)
  • 30 g granolja

Lingonmarshmallows

  • 60 g socker
  • 35 g trimolin
  • 40 g lingonpuré
  • 6 g citronsaft
  • 26 g glykos
  • 28 g trimolin
  • 2 gelatinblad (blötlagt)
  • 10 g krossade frystorkade lingon
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Glass
    Koka upp socker och vatten och låt det sedan svalna.
  2. Blanda även blåbärspuré med lingonpuré och smetana.
  3. Blanda ihop de båda delarna med resterande ingredienser och häll i en glassmaskin.
  4. Mandelfragelité
    Blanda mandelmassa och mjölk till en homogen massa.
  5. Vispa äggvita och socker till en maräng.
  6. Vänd sedan ner mandelmassan i marängen.
  7. Stryk ut smeten tunt på plåt och baka av på 180 grader i 10 minuter.
  8. Stansa ut en rund form av marängen och dela på mitten.
  9. Kaksmulor
    Blanda ihop alla ingredienser och smula ut på plåt.
  10. Baka av på 180 grader i 8 minuter. Låt sedan svalna och mixa sönder till kaksmulor.
  11. Mjölkchokladmousse
    Blanda äggula och socker.
  12. Koka upp mjölk och syrad grädde, tillsätt äggulan med sockret och värm till 84 grader.
  13. Sila smeten över 250 gram choklad och mixa slätt.
  14. Krama ur gelatinbladet, smält och blanda ner i smeten.
  15. Vispa grädden och vänd ner även den i chokladkrämen.
  16. Smält 45 gram choklad och blanda med kaksmulor, lingon och krossade kaffebönor. Ställ i frysen och låt stelna.
  17. Krossa chokladmassan sedan och blanda ner i moussen.
  18. Blåbär
    Krossa enbären och koka upp dem med citronsaft, socker och vatten.
  19. Sila avsmsten, låt svalna och häll den över blåbären.
  20. Lingongelé
    Värm upp citronsaft, lingonpuré och krossad grönpeppar.
  21. Blanda socker med pektin och häll ner och låt koka i 2 minuter under omrörning.
  22. Blanda ner gelatinblad och granolja. Mixa det sedan och häll i en spritspåse.
  23. Lingonmarshmallows
    Koka ihop socker, 35 gram trimolin, lingonpuré, citronsaft och glykos.
  24. Smält gelatinet och häll ner den tillsammans med den mindre mängden trimolin i en vispbunke. Häll ner den varma lagen under vispning.
  25. Vispa tills den är fast och spritsa ut på plåt. Strössla över torkade lingon.

Laddar fler recept...