Skogsglänta

Skogsglänta
Foto: Tv4

Skogsglänta

Av: Isabella Westergren

Från: Nyhetsmorgon

49 ingredienser

2 h

Den här desserten kombinerar de bästa smakerna och texturerna och blir en dessert i toppklass! Hemgjord glass, kaksmulor, mandelfragelité, chokladmousse och lingonmarshmallows är bara några av komponenterna som kommer göra den här desserten oförglömlig för dina gäster.

Ingredienser

portioner4 - 6

Glass

  • 240 g strösocker
  • 240 g vatten
  • 480 g blåbärspuré
  • 280 g lingonpuré
  • 250 g smetana
  • 75 g torrglykos
  • 50 g turkisk yoghurt
  • 100 g mjölk

Mandelfragelité

  • 160 g mandelmassa
  • 40 g mjölk
  • 160 g äggvita
  • 240 g strösocker

Kaksmulor

  • 85 g smör
  • 90 g strösocker
  • 125 g vetemjöl
  • 10 g kakao
  • 2 g bakpulver
  • 2 g salt

Mjölkchokladmousse

  • 20 g äggula
  • 8 g strösocker
  • 50 g mjölk
  • 50 g syrad grädde
  • 250 g mjölkchoklad
  • 0,5 gelatinblad (blötlagt i kallt vatten)
  • 175 g grädde
  • 45 g mjölkchoklad
  • 25 g kaksmulor (recept ovan)
  • 10 g lingon, frystorkade
  • 5 g kaffeböna

Blåbär

  • 40 g enbär, torkade
  • 60 g citronsaft
  • 140 g strösocker
  • 140 g vatten
  • 300 g blåbär, frysta

Lingongelé

  • 70 g citronsaft
  • 70 g lingonpuré
  • 7 g grönpeppar
  • 40 g strösocker
  • 3 g pektin
  • 0,5 gelatinblad (blötlagt)
  • 30 g granolja

Lingonmarshmallows

  • 60 g strösocker
  • 35 g trimolin
  • 40 g lingonpuré
  • 6 g citronsaft
  • 26 g glykos
  • 28 g trimolin
  • 2 gelatinblad (blötlagt)
  • 10 g krossade frystorkade lingon

Gör så här

Glass

  1. Koka upp socker och vatten och låt det sedan svalna.
  2. Blanda även blåbärspuré med lingonpuré och smetana.
  3. Blanda ihop de båda delarna med resterande ingredienser och häll i en glassmaskin.

Mandelfragelité

  1. Blanda mandelmassa och mjölk till en homogen massa.
  2. Vispa äggvita och socker till en maräng.
  3. Vänd sedan ner mandelmassan i marängen.
  4. Stryk ut smeten tunt på plåt och baka av på 180 grader i 10 minuter.
  5. Stansa ut en rund form av marängen och dela på mitten.

Kaksmulor

  1. Blanda ihop alla ingredienser och smula ut på plåt.
  2. Baka av på 180 grader i 8 minuter. Låt sedan svalna och mixa sönder till kaksmulor.

Mjölkchokladmousse

  1. Blanda äggula och socker.
  2. Koka upp mjölk och syrad grädde, tillsätt äggulan med sockret och värm till 84 grader.
  3. Sila smeten över 250 gram choklad och mixa slätt.
  4. Krama ur gelatinbladet, smält och blanda ner i smeten.
  5. Vispa grädden och vänd ner även den i chokladkrämen.
  6. Smält 45 gram choklad och blanda med kaksmulor, lingon och krossade kaffebönor. Ställ i frysen och låt stelna.
  7. Krossa chokladmassan sedan och blanda ner i moussen.

Blåbär

  1. Krossa enbären och koka upp dem med citronsaft, socker och vatten.
  2. Sila avsmsten, låt svalna och häll den över blåbären.

Lingongelé

  1. Värm upp citronsaft, lingonpuré och krossad grönpeppar.
  2. Blanda socker med pektin och häll ner och låt koka i 2 minuter under omrörning.
  3. Blanda ner gelatinblad och granolja. Mixa det sedan och häll i en spritspåse.

Lingonmarshmallows

  1. Koka ihop socker, 35 gram trimolin, lingonpuré, citronsaft och glykos.
  2. Smält gelatinet och häll ner den tillsammans med den mindre mängden trimolin i en vispbunke. Häll ner den varma lagen under vispning.
  3. Vispa tills den är fast och spritsa ut på plåt. Strössla över torkade lingon.