Skogens biffar med rostade rotsaker, tzatziki och granatäppelsallad

Skogens biffar med rostade rotsaker, tzatziki och granatäppelsallad
Foto: TV4

Skogens biffar med rostade rotsaker, tzatziki och granatäppelsallad

1

4 steg att laga

44 ingredienser

45 min + 45 min i ugnen

Härliga smakkombinationer med köttfärsbiffar, rotsaker, tzatziki. och sallad. Perfekt vardagsmiddag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Skogens fetaostbiffar

  • 300 g nötfärs
  • 300 g älgfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk köttfond
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finriven/pressad
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 msk färsk timjan, finhackad
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 150 g fetaost, smulad
  • 2 msk olja
  • 50 g smör

Tzatziki

  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 gurka, riven och avrunnen
  • 0,5 tsk salt, till gurkan
  • 2 klyfta vitlök, finrivna/pressade
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 krm chiliflakes
  • salt
  • peppar

Rostade rotsaker

  • 6 fast potatis, klyftade
  • 4 palsternacka
  • 4 morot (små)
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver

Granatäpplesallad

  • 20 g bladspenat, grovhackad
  • 20 g rucolasallad
  • 0,5 gurka, hackad
  • 10 körsbärstomater, delade
  • 1 rödlök, finstrimlad (liten)
  • 0,5 granatäpple
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skogens fetaostbiffar
    Blanda färs ägg, grädde och fond i en skål. Hacka lök och riv vitlök och blanda ner i färsen tillsammans med alla kryddor. Smula över fetaosten och blanda. Forma färsen till 8 biffar (kallt vatten på händerna gör det enklare att forma). Lägg i en form och ställ att vila i kylen (om du inte ska äta direkt). Innan servering, stek biffarna i olja och smör i het panna (cirka 7-8 min på varje sida). Alternativt bryn biffarna i stekpanna tills biffarna fått fin färg på båda sidor och lägg därefter i ugnssäker form och stek färdigt på låg värme (100-125 grader) tills biffarna uppnår innertemperatur om 70 grader.
  2. Tzatziki
    Riv gurkan på grovt rivjärn, lägg i durkslag, salta och låt rinna av i 30 min. Lägg turkisk yoghurt i en skål. Skala och riv/pressa vitlöken och blanda i yoghurten ihop med övriga kryddor. Pressa ur vattnet ur gurkan och blanda ner i yoghurten. Ställ i kylen fram till servering.
  3. Rostade rotsaker
    Tvätta (och skrubba vid behov) alla rotsakerna, men låt gärna skalet vara kvar. Dela i trevliga klyftor och blanda på plåt med olja, smör och kryddor. Rosta i 200 grader i cirka 45-50 min innan servering. Vänd runt rotsakerna efter halva tiden.
  4. Granatäppelsallad
    Skölj alla grönsaker och låt rinna av i durkslag. Hacka babyspenaten grovt och blanda med rucolan. Tärna gurka, dela körsbärstomater och finstrimla rödlöken. Öppna granatäpplet över salladen och låt både kärnor och saft hamna i salladen. Blanda ner olivolja, citron samt äppelcidervinäger och avsluta med några drag med salt- och pepparkvarnen.