Skånska pepparkakor med ostkräm och kumquats
Skånska pepparkakor med ostkräm och kumquats
25 ingredienser
Med en len ostkräm och syltad citrusfrukt i form av kumquats blir den här skånska pepparkakan en riktigt läcker munsbit att bjuda på till glöggen.
Ingredienser
Skånska pepparkakor
- 350 g vetemjöl
- 200 g mörk sirap
- 80 g smör
- 80 g rörsocker
- 5 g malen kardemumma
- 5 g malen ingefära
- 5 g malen kanel
- 5 g pomerans
- 5 g malen nejlika
- kaffe, till pensling (eller mjölk)
- 8 g bikarbonat
- 6 g hjorthornssalt
- 50 g mjölk
Syltade kumquats
- 1 l kumquat
- 0,5 vaniljstång
- 2,5 dl äppelcidervinäger
- 2,5 dl lönnsirap
- 1 l vatten
- 1 tsk salt
Ostkräm
- 250 g lagrad ost, Gammel Knas ost
- 0,75 dl vatten, varmt
- 3 msk gräddfil
- 2 msk olivolja
- salt
- vitpeppar
Gör så här
Skånska pepparkakor
- Allt blandas till en deg, slå in degen i plastfilm, kyl 1-2 dagar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela degen i bitar, 50-80 g styck. Rulla till bollar och platta ut ca 1,5 cm tjocka.
- Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda ca 10-15 minuter.
- Pensla kakorna med kaffe eller mjölk direkt efter gräddning för att få en blankare yta.
Syltade kumquats
- Skiva kumquaterna tunt. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
- Koka upp vinäger, lönnsirap, och vaniljstång, ställ åt sidan.
- Förväll kumquaterna snabbt i vatten och salt.
- Lägg frukten i glasburkar med snäpplock och häll på den varma vinägerlagen.
- Sätt på locken och låt stå över natten i kyl innan servering.
- Kumquaterna blir godare ju längre de står, så gör dem gärna 2 veckor innan servering.
Ostkräm
- Riv osten och lägg ner i en matberedare med gräddfil och olivolja, häll skata ner vart vatten och kör till en slät kräm, smaksätt med salt och peppar.
Servering
- Klicka ut generöst med ostkräm på pepparkaka och toppa med ett par kumquats, mula in i munnen!