Skånsk äpplekaka på kavring
Skånsk äpplekaka på kavring
11 ingredienser
45 m
En klassisk och go skånsk äpplekaka, perfekt att servera med grädde eller lite vaniljglass.
Ingredienser
- 250 g kavring
- 200 g ströbröd
- 250 g smör
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kardemumma
- 2 msk strösocker (eller farinsocker)
- 1 kg äpple (gärna Aroma eller Belle de Boskop)
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 citron, saften
- 0,5 dl vatten
Gör så här
- Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet.
- Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i grova bitar. Lägg äpplena i en kastrull med socker, citronsaft och vatten. Koka mjukt till en tät kompott.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en form och avsluta med lite socker på toppen.
- Baka i ugnen på 175 grader i ca 30–35 minuter.