Skånsk äpplekaka på kavring

Tina Nordström KM

Skånsk äpplekaka på kavring

11 ingredienser

45 m

En klassisk och go skånsk äpplekaka, perfekt att servera med grädde eller lite vaniljglass.

Ingredienser

portioner äpplekaka
  • 250 g kavring
  • 200 g ströbröd
  • 250 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 msk strösocker (eller farinsocker)
  • 1 kg äpple (gärna Aroma eller Belle de Boskop)
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 citron, saften
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

  1. Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet.
  2. Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i grova bitar. Lägg äpplena i en kastrull med socker, citronsaft och vatten. Koka mjukt till en tät kompott.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en form och avsluta med lite socker på toppen.
  6. Baka i ugnen på 175 grader i ca 30–35 minuter.