2 msk strösocker (eller farinsocker att toppa med)
Vaniljsås
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3%
3 äggulor
0,5 dl strösocker
Gör så här
Håll skärmen tänd
Skånsk äppelkaka
Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet.
Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
Skala och kärna ur äpplena samt skär dem i grova bitar. Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronjuice. Koka mjukt till en tät kompott.
Sätt ugnen på 175 grader.
Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en form och avsluta med lite socker och smör på toppen.
Baka i ugnen på 175 grader i cirka 20–25 minuter.
Vaniljsås
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Lägg både frön och vaniljstång i en kastrull med vispgrädde och mjölk. Låt koka ihop under omrörning i 5 minuter. Ta upp vaniljstången och låt gräddkoket svalna.
Vispa äggulor och strösocker fluffigt.
Rör ner i det avsvalnade gräddkoket i äggsmeten och värm upp allt försiktigt under vispning tills det tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. När den tjocknat låter du den svalna.