Skånsk äppelkaka med vaniljsås


Skånsk äppelkaka med vaniljsås
15 ingredienser
45 m
Skånsk äppelkaka görs på kavring och är en riktigt god dessert att njuta av nu i höst. Servera den med hemgjord vaniljsås så kan det bli succé!
Se Mikael Schedin laga receptet

Ingredienser
Skånsk äppelkaka
- 250 g kavring
- 200 g ströbröd
- 250 g smör
- 1 tsk malen kanel
- 1 vaniljstång
- 1 kg äpple
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 0,5 citron, saften
- 2 msk strösocker (eller farinsocker att toppa med)
Vaniljsås
- 1 vaniljstång
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk, 3%
- 3 äggulor
- 0,5 dl strösocker
Gör så här
Skånsk äppelkaka
- Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet.
- Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
- Skala och kärna ur äpplena samt skär dem i grova bitar. Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronjuice. Koka mjukt till en tät kompott.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en form och avsluta med lite socker och smör på toppen.
- Baka i ugnen på 175 grader i cirka 20–25 minuter.
Vaniljsås
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Lägg både frön och vaniljstång i en kastrull med vispgrädde och mjölk. Låt koka ihop under omrörning i 5 minuter. Ta upp vaniljstången och låt gräddkoket svalna.
- Vispa äggulor och strösocker fluffigt.
- Rör ner i det avsvalnade gräddkoket i äggsmeten och värm upp allt försiktigt under vispning tills det tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. När den tjocknat låter du den svalna.