2 msk strösocker (eller farinsocker att toppa med)
Vaniljsås
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3%
3 äggulor
0,5 dl strösocker
Gör så här
Skånsk äppelkaka
Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet.
Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
Skala och kärna ur äpplena samt skär dem i grova bitar. Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronjuice. Koka mjukt till en tät kompott.
Sätt ugnen på 175 grader.
Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en form och avsluta med lite socker och smör på toppen.
Baka i ugnen på 175 grader i cirka 20–25 minuter.
Vaniljsås
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Lägg både frön och vaniljstång i en kastrull med vispgrädde och mjölk. Låt koka ihop under omrörning i 5 minuter. Ta upp vaniljstången och låt gräddkoket svalna.
Vispa äggulor och strösocker fluffigt.
Rör ner i det avsvalnade gräddkoket i äggsmeten och värm upp allt försiktigt under vispning tills det tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. När den tjocknat låter du den svalna.