Skånsk äggakaga med rårörda lingon

4 röster
40 m
4

Äggkaka är en riktig receptklassiker - här bjuder Tina på sina bästa knep för att lyckas med rätten.

Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 10 ägg
  • 10 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,5-2 tsk salt
  • 50 g smör
  • 600-700 g varmrökt sidfläsk, skivat

Stekta äpplen

  • 2 äpplen
  • 1-2 msk äppelcidervinäger

Rårörda lingon

  • 225 g färska lingon
  • 1,5 dl strösocker
  • 1-2 cl whiskey eller rom

Gör så här

  1. Rårörda lingon
    Blanda lingonen med socker och sprit i en skål. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn tills sockret har smält.
  2. Smaksätt och rör ned mer socker och sprit om det behövs,beroende på hur mogna lingonen är…
  3. Äggakaga
    Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Blanda äggen med vetemjölet och salt, tillsätt mjölken lite i taget tills smeten blir jämn.
  5. Stek det skivade fläsket gyllenbrunt i en stekpanna, håll varmt till servering. Sila av fettet efter varje omgång och spara till äggakagan.
  6. Bryn smöret och tillsätt fläskflottet i pannan, häll i äggsmeten och rör om.
  7. Rör sakta med en träslev, lossa stora sjok från botten. Sänk värmen till hälften, rör tills smeten är ”krämig”. Samla ihop kanterna runt den krämiga smeten med träsleven.
  8. Tag ett plant grytlock och skölj med kallt vatten, lägg locket ovanpå stekpannan och vänd snabbt kagan upp och ner på locket. Lyft på stekpannan och lägg i äggakagan stekpannan igen, lägg upp fläsket i en rad på toppen av kakan.
  9. Sätt in i ugnen 5-8 minuter tills äggakagan har ”puffat” upp rejält och fläsket har blivit knaprigt.
  10. Stekta äpplen
    Klyfta och stek äpplena i en stekpanna med smör, tillsätt vinäger på slutet och glasera in i äppelklyftorna.
  11. Servering
    Servera äggkakan med rårörda lingon, stekt äpple och ett stort glas kall mjölk.
22 mars 2018

Laddar fler recept