Sjömansgryta med svamp och potatispuré

POPULÄRT
koket.se
Sjömansgryta med svamp och potatispuré
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Sjömansgryta med svamp och potatispuré

23 ingredienser

En klassisk gryta som Stefan gör ännu lite bättre när han lagar den på sitt sätt. God vintermat som passar perfekt på helgen!

Se Stefan Ekengren laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 400 g högrev, i grova tärningar
  • 250 g champinjoner
  • 3 rödlökar
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl mörk öl (t ex porter)
  • 5 dl kalvbuljong
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 vitpepparkorn
  • majsstärkelse
  • 1 kruka färsk persilja, grovt hackad
  • smör, till stekning

Potatispuré

  • 800 g fast potatis, skalad
  • 1 l vatten
  • 1 msk salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 200 g smör
  • muskot, nyriven
  • salt

Snabbsaltad gurka

  • 8 snacksgurka
  • salt

Gör så här

Sjömansgryta

  1. Skala och hacka löken grovt. Skär champinjonerna i mindre bitar.
  2. Fräs lök och champinjoner i smör i en kastrull/gryta. Tillsätt sockret och låt det karamellisera. Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och champinjonfräset. Fortsätt med öl och buljong. Låt koka några minuter.
  3. Bryn under tiden köttbitarna hårt i en stekpanna med smör i omgångar. Lägg över köttet i grytan. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och vitpeppar. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1,5 timme.
  4. Smaka av såsen med salt och red med lite majsstärkelse utrört i kallt vatten till önskad tjocklek.

Potatispuré

  1. Mät upp vatten och salt i en kastrull. Tillsätt potatisen och koka upp. Sänk värmen och småkoka i lätt bubblande vatten ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av någon minut.
  2. Koka upp grädde och mjölk under tiden som potatisen börjar bli klar, håll varmt.
  3. Passera potatisen genom press, passör eller sil. Vispa hastigt ihop med en ballongvisp. Häll ner gräddmjölk och smör och vispa till en fin luftig puré. Smaka av med salt och muskot

Snabbsaltad gurka

  1. Halverar gurkorna på längden. Vänd runt med salt och låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.

Servering

  1. Servera grytan med puré och saltgurka. Garnera med hackad persilja.