Persikokompott med vaniljglass och rostad mandelmassa

Sigrid Bárány

Persikokompott med vaniljglass och rostad mandelmassa

7 ingredienser

15 min + kylning

Den här kompotten går utmärkt att laga på nektariner, aprikoser eller plommon. Använder du aprikoser eller plommon, låt dem koka hela i lagen och tag upp skalen efteråt. Du kan låta den innersta fruktkärnan koka med i lagen för en lätt bittermandelsmak. Lyft då ur den samtidigt som vaniljstången.

En alkoholfri version av denna kan du lätt göra om du byter ut det vita vinet mot vatten+1 msk citronsaft.

Ingredienser

portioner

Persikokompott med vaniljglass och rostad mandelmassa

  • 1 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 3 persikor
  • 50 g mandelmassa
  • vaniljglass, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på grill och värm till 200 grader. Snitta upp och skrapa ur vaniljstången. Lägg vatten, vin, socker, vaniljfrön och vaniljstång i en gryta och koka upp. Låt lagen koka livligt i 5 minuter.
  2. Skala och kärna ur persikorna och skär dem i centimeterstora tärningar.
  3. Lägg persikotärningarna i grytan och låt dem koka i 5-10 minuter tills de är mjuka men inte mosiga.
  4. Ställ grytan i kallt vattenbad för att svalna. Lyft upp vaniljstångsbitarna strax innan servering.
  5. Skär mandelmassan i riktigt tunna bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mandelmassan i några minuter strax under grillen. Håll ordentlig uppsikt för den bränns lätt! Mandelmassan ska bli gyllenbrun men inte svart. Ta ut och tag pappret med mandelmassan från den heta plåten och låt svalna.
  6. Servera kompotten sval med vaniljglass och den rostade mandelmassan krossad och strödd över eller nedstucken i glassen som garnering. Smaklig spis!