Underbart smakrik rätt där shortribs tillagas i ugn med grönsaker och en lag med chili. Köttet blir härligt mört och med den tillhörande såsen blir det en perfekt rätt till såväl helgmiddagen som lyxig vardagsmat.
Ingredienser
portioner
180 g dashi
180 g sake
240 g japansk soja
48 g kinesisk soja
180 g mirin (söt matlagnings-sake)
100 g strösocker
28 g vitlök, hackad
2 stjärnanis
0,5 röd chilifrukt, hackad, utan kärnor
400 g short ribs
rapsolja, till stekning
240 g rättika, grovhackad
180 g morot, grovhackade
180 g gul lök, grovhackad
shichimi togarashi (japansk sju-krydda)
Gör så här
Blanda dashi, sake, soja, mirin, strösocker, hackad vitlök stjärnanis och hackad chili. Rör tills sockret löst sig.
Bryn shortribsen i panna med lite rapsolja.
Lägg shortribsen i en ugnsform och tillsätt grovhackad rättika, morötter, grovhackad lök och lagen.
Täck köttet med smörpapper och lägg på ett lock. Låt sedan gå i ugnen på 125 grader i ca. 3 timmar. Köttet skall vara mört men inte falla isär. Kör du köttet över natten så tillagar du det på 90 grader med ett bleck vatten i ugnen.
Lyft upp köttet och låt det vila. Kyl sedan.
Sila kokvätska, kyl och ta bort fettet, reducera sedan tills vätskan blivit simmig.
Servering
Skär köttet i mindre bitar och värm i ugnen på 150 grader.
Nappera med såsen och sprinkla mixad togarashi på köttet.