Shortribs – Erik Videgårds recept

POPULÄRT
Shortribs – Erik Videgårds recept
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Shortribs – Erik Videgårds recept

13

8 steg att laga

15 ingredienser

4 h

Underbart smakrik rätt där shortribs tillagas i ugn med grönsaker och en lag med chili. Köttet blir härligt mört och med den tillhörande såsen blir det en perfekt rätt till såväl helgmiddagen som lyxig vardagsmat.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 180 g dashi
  • 180 g sake
  • 240 g japansk soja
  • 48 g kinesisk soja
  • 180 g mirin (söt matlagnings-sake)
  • 100 g strösocker
  • 28 g vitlök, hackad
  • 2 stjärnanis
  • 0,5 röd chilifrukt, hackad, utan kärnor
  • 400 g short ribs
  • rapsolja, till stekning
  • 240 g rättika, grovhackad
  • 180 g morot, grovhackade
  • 180 g gul lök, grovhackad
  • shichimi togarashi (japansk sju-krydda)

Gör så här

  1. Blanda dashi, sake, soja, mirin, strösocker, hackad vitlök stjärnanis och hackad chili. Rör tills sockret löst sig.
  2. Bryn shortribsen i panna med lite rapsolja.
  3. Lägg shortribsen i en ugnsform och tillsätt grovhackad rättika, morötter, grovhackad lök och lagen.
  4. Täck köttet med smörpapper och lägg på ett lock. Låt sedan gå i ugnen på 125 grader i ca. 3 timmar. Köttet skall vara mört men inte falla isär. Kör du köttet över natten så tillagar du det på 90 grader med ett bleck vatten i ugnen.
  5. Lyft upp köttet och låt det vila. Kyl sedan.
  6. Sila kokvätska, kyl och ta bort fettet, reducera sedan tills vätskan blivit simmig.
  7. Servering
    Skär köttet i mindre bitar och värm i ugnen på 150 grader.
  8. Nappera med såsen och sprinkla mixad togarashi på köttet.