Shio ramen med kyckling och sojanudlar

POPULÄRT
Shio ramen med kyckling och sojanudlar
Foto: TV4
Robert Peterson
Robert Peterson

Shio ramen med kyckling och sojanudlar

Av: Robert Peterson

Från: Efter stängning

22 ingredienser

Hemgjorda äggnudlar smaksatta med soja i kycklingbuljong med saftig kyckling och fräscha asiatiska smaker.

Ingredienser

Nudeldeg

  • 100 g vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk japansk soja

Buljong

  • 2,5 dl kycklingbuljong
  • 1 stjärnanis
  • 2 champinjoner
  • 0,5 dl katsobushi (torkade fiskflingor, kan uteslutas)
  • 1 msk färsk ingefära, hackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 salladslök, nedre vita delen
  • 1 msk japansk soja
  • ca 5 blad thaibasilika
  • ca 10 stjälkar färsk koriander

Kyckling

  • 1 kycklinglårfilé
  • 1 msk neutral matolja
  • salt

Garnering

  • 1 salladslök, övre gröna delen
  • 0,5 chilifrukt
  • 10 blad färsk koriander
  • sesamolja
  • vita sesamfrön
  • svarta sesamfrön
  • ev 1 ägg, löskokt

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till nudlarna och knåda ihop till en deg. Lägg gärna till mera mjöl, om det går. Degen kommer att kännas fuktigare efter att den har vilat. Låt degen vila i minst 20 minuter.
  2. Koka upp kycklingbuljongen med stjärnanis, hackade champinjoner, ev katsobushi, hackad ingefära, krossad vitlöksklyfta och salladslök. Låt det koka i ca 20-30 minuter. Lägg i korianderstjälkar och thaibasilikablad de sista 5 minuterna av koktiden. Smaka av med soja och sila av.
  3. Salta kycklinglåret och stek på båda sidorna, på medelhög värme tills ytan är brynt och insidan har kommit över 65 grader, ca 10 minuter. Låt den därefter vila på en skärbräda i 5-10 minuter så att innertemperaturen går upp till ca 68-70 grader.
  4. Platta till degen och vik den dubbelt ett par gånger för att få en glatt yta på den. Använd en pastamaskin för att kavla ut degen till storlek 6 på maskinen. Skär till plattorna så att de är ca 15-20 cm långa. Skär ut tunna nudlar med spaghettitillbehöret på pastamaskinen.
  5. Häll upp buljongen i en djup skål. Koka nudlarna i saltat vatten i ca 1-1,5 minuter. Lägg i dem i buljongen. Skär kycklingen i strimlor, de ska vara lätta att ta med pinnar, och lägg över nudlarna.
  6. Garnera med korianderblad samt salladslök och skivad. Strössla över sesamfrön och häll i några droppar sesamolja.
  7. Toppa även gärna med en eller två ägghalvor kokta i 5-5,5 minuter.