Shepherds pie med sötpotatis

Shepherds pie med sötpotatis
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Shepherds pie med sötpotatis

13 ingredienser

35 min

Vegetarisk variant på klassisk shepherds pie, lammfärsen ersätts med vegofärs och potatismoset byts mot ett knalligt mos på sötpotatis.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg sötpotatis
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 3 dl ost, riven
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • smör, till stekning
  • 400 g krossade tomater
  • 10 soltorkade tomater, i bitar
  • 1 msk grönsaksfond (koncentrerad)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 400 g vegofärs (soja, qourn eller likande)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Sätt på en kastrull med vatten till sötpotatisen. Skala sötpotatisen och skär den sen i klyftor. Koka sötpotatisen i saltat vatten i 10 minuter så den blir mjuk.
  3. Medan potatisen kokar. Hacka lök, vitlök och soltorkade tomater. Stek i en matsked smör till löken mjuknat. Addera krossade tomater, grönsaksfond, salt, peppar samt färsen.
  4. Häll av vattnet till sötpotatisen. Mosa ihop potatisen med grädde och smör, funkar bra med en ballongvisp eller potatispress. Häll färsen i en ugnsform.
  5. Bred sötpotatismoset på färsen. Strö över osten. Baka i ugnen tills den får fin färg, ca 10-15 minuter.