Sheik el mahshi - färsfyllda grönsaker

16 röster
75 m
8

Läcker husmanskost från mellanöstern - Sheik el mahshi!



Jag har gjort lite ändringar i originalreceptet. Istället för stora zucchini använder man egentligen små ljusgröna zucchini, kallas för kosa i Libanon. De fylls med färs och friteras innan de läggs i långpannan. Även auberginerna ska friteras och man ska helst ha små sådana. Här kommer min version på den godaste sheik el mahshi, nästan lika god som min mammas. /Zeina


Visa mer
75 m
8
8 portioner

Du behöver

Fyllning

  • 400 köttfärs eller vegetarisk färs
  • 2 gula lökar
  • 1 dl pinjenötter (valfritt)
  • 1,5 tsk sju kryddor- gör en egen mix eller köp färdig
  • salt och peppar

Grönsaker

  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 6 potatisar
  • 2-3 små paprikor
  • 4 tomater
  • 2 chili (om du gillar hetta, annars uteslut)

Tomatsås

  • 3-4 msk tomatpuré
  • 9-10 dl vatten
  • salt och peppar
  • 0,5 tsk sju kryddor

Stekning

  • Rapsolja

Servering

  • Ris med vermicelli

Gör så här

  1. Fyllning Hacka löken i fina tärningar och stek tills den får färg. Vänd i färsen och stek också tills den får färg och smular sig, krydda med sju kryddor salt och peppar. Om du vill ha pinjenötter i fyllningen vänder du i dem med färsen och steker allting en stund. Jag strör mina pinjenötter på grönsakerna istället, mina barn föredrar det. Ställ fyllningen åt sidan och börja förbereda alla grönsaker som ska fyllas.
  2. Grönsaker
    Värm ugnen till 200 grader. Skala auberginen randig och skär i runda ringar. Skär zucchinin i runda ringar. Lägg på en plåt och ringla över rapsolja. Baka mitt i ugnen tills de får färg, ca 15-20 minuter. Det kan hända att zucchinin blir klar före auberginerna, då får du plocka bort dem först. Skär bort toppen på tomaterna och gröp ur kärnhuset med en tesked. Gör samma sak med paprikorna.
  3. Skala och gröp ur potatisarna. Jag använder en speciell urgröpare som jag hittat i en orientalisk livsmedelsbutik som är gjord just för detta ändamål. Har du inte en sån kan du försiktigt gröpa ur potatisen med en potatisskalare eller äppelurkärnare. Det gäller att hålla ett försiktigt men stadigt grepp runt potatisen samtidigt som man snurrar urgröparen med ena handen in i potatisen. Fyll med färs, peta in fyllningen med fingret. Hetta upp olja i en stekpannan och bryn potatisen runt om tills den blir gyllene. Fyll grönsakerna på samma sätt och stapla allting snyggt i en ugnsform.
  4. Tomatsås
    Koka upp vattnet till tomatsåsen och blanda med tomatpurén. Rör om ordentligt tills purén löses upp, krydda med salt och peppar. Häll såsen försiktig i plåten runt om alla grönsaker. Strö på sjukryddor och baka sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter. Jag steker mina pinjenötter i lite olja och strör på formen när den kommit ut ur ugnen. Servera med ris och sallad.
10 mars 2018
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept