Shakshuka, Mandelmanns recept

Shakshuka, Mandelmanns recept
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Shakshuka, Mandelmanns recept

15 ingredienser

40 m

En rätt från Mellanöstern med tomat och ägg, som är riktigt, riktigt god.

Ingredienser

portioner
  • 5-6 bifftomat (gärna brandywine)
  • 1 purjolök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 dl olja (t ex raps)
  • 4 tsk honung
  • 3 msk persilja, hackad
  • 2 msk färsk koriander, hackad + lite till servering
  • 1 msk färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 0,5-1 chilifrukt, urkärnad och hackad
  • salt
  • peppar
  • 4 ägg

Servering

  • vitt surdegsbröd

Gör så här

  1. Tärna tomaterna, skölj och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Rosta spiskummin i en gryta. Häll på oljan, tillsätt vitlöken och löken, fräs till det mjuknat. Blanda ner honung, persilja, koriander, timjan och fortsätt att fräsa tills allt fått fin färg.
  3. Tillsätt tomattärningarna, lagerbladen och chilin, rör om och krydda med salt och peppar. Låt koka i 20 minuter. Häll på vatten, det behövs så att inte såsen kokar torrt – den ska vara såsig men lite fast i konsistensen.
  4. Värm ugnen till 200 grader.
  5. Häll såsen i en ugnsform. Knäck äggen i formen, salta och peppra och ställ in formen i ugnen. Grädda Shakshukan i 5-10 minuter tills äggen precis har stelnat.
  6. Servera med lite hackad koriander och ett vitt surdegsbröd.