Shakshuka, Mandelmanns recept

102 röster
40 m
4
40 m
4

Du behöver

  • 5-6 bifftomater (gärna brandywine)
  • 1 purjolök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 dl olja, t ex raps
  • 4 tsk honung
  • 3 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad färsk koriander + lite till servering
  • 1 msk färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 0,5-1 chilifrukt, urkärnad och hackad
  • salt och peppar
  • 4 ägg

Servering

  • vitt surdegsbröd

Gör så här

  1. Tärna tomaterna, skölj och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Rosta spiskummin i en gryta. Häll på oljan, tillsätt vitlöken och löken, fräs till det mjuknat. Blanda ner honung, persilja, koriander, timjan och fortsätt att fräsa tills allt fått fin färg.
  3. Tillsätt tomattärningarna, lagerbladen och chilin, rör om och krydda med salt och peppar. Låt koka i 20 minuter. Häll på vatten, det behövs så att inte såsen kokar torrt – den ska vara såsig men lite fast i konsistensen.
  4. Värm ugnen till 200 grader.
  5. Häll såsen i en ugnsform. Knäck äggen i formen, salta och peppra och ställ in formen i ugnen. Grädda Shakshukan i 5-10 minuter tills äggen precis har stelnat.
  6. Servera med lite hackad koriander och ett vitt surdegsbröd.
9 januari 2018

Fler goda recept