Shakshuka green

Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Shakshuka green

22

7 steg att laga

19 ingredienser

En grön variant av den populära grytan shakshuka. I den här varianten byter du ut tomaterna mot gröna grönsaker som purjolök, grönkål, ärtor och spenat. Minst lika gott som klassikern!

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 gul lök
  • olivolja, till stekning
  • 3 klyfta vitlök
  • 1 purjolök
  • 100 g grönkål
  • 200 g gröna ärtor
  • 100 g spenat
  • 2 chilifrukter
  • 3 msk ras el hanout
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk harissa (eller mer om du gillar hettan)
  • 2 msk kronärtskockspuré
  • 2 dl vatten
  • 150 g fetaost
  • 1 knippe dill
  • 4 ägg

Till servering

  • khobz (eller tunnbröd)
  • yoghurt

Gör så här

  1. Skala och hacka gul lök och purjolök och stek i olivolja på låg värme i 15 minuter, helst under lock. Rör runt lite då och då.
  2. Skala och riv eller hacka vitlök och tillsätt i stekpannan tillsammans med grönkål och gröna ärtor. Stek i 5 minuter till.
  3. Hacka spenaten i grova bitar och hacka chilin och lägg ner i stekpannan. Tillsätt kryddorna, harissa och kronärtskockspurén. Häll i vatten, koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 10 minuter. Smaka av, salta eller peppra om det behövs.
  4. Hacka dill och blanda i. Spara lite till garneringen.
  5. När grytan är klar, knäck i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter så att äggen blir klara.
  6. Smula rikligt med fetaost
  7. Servera med varma pitabröd och yoghurt
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer