Shakshuka green

Markiz Talhaoui

Shakshuka green

19 ingredienser

En grön variant av den populära grytan shakshuka. I den här varianten byter du ut tomaterna mot gröna grönsaker som purjolök, grönkål, ärtor och spenat. Minst lika gott som klassikern!

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • olivolja, till stekning
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 purjolök
  • 100 g grönkål
  • 200 g gröna ärtor
  • 100 g spenat
  • 2 chilifrukter
  • 3 msk ras el hanout
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk harissa (eller mer om du gillar hettan)
  • 2 msk kronärtskockspuré
  • 2 dl vatten
  • 150 g fetaost
  • 1 knippe dill
  • 4 ägg

Till servering

  • khobz (eller tunnbröd)
  • yoghurt

Gör så här

  1. Skala och hacka gul lök och purjolök och stek i olivolja på låg värme i 15 minuter, helst under lock. Rör runt lite då och då.
  2. Skala och riv eller hacka vitlök och tillsätt i stekpannan tillsammans med grönkål och gröna ärtor. Stek i 5 minuter till.
  3. Hacka spenaten i grova bitar och hacka chilin och lägg ner i stekpannan. Tillsätt kryddorna, harissa och kronärtskockspurén. Häll i vatten, koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 10 minuter. Smaka av, salta eller peppra om det behövs.
  4. Hacka dill och blanda i. Spara lite till garneringen.
  5. När grytan är klar, knäck i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter så att äggen blir klara.
  6. Smula rikligt med fetaost
  7. Servera med varma pitabröd och yoghurt