Shabushabu

POPULÄRT
Shabushabu
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Shabushabu

18 ingredienser

40 m

Den här gryträtten har fått namnet efter ljudet av när köttet doppas i grytan.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 500 g entrecôte, tunt skivad
  • 400 g tofu, hård i kuber
  • 1 purjolök, i diagonala skivor
  • 1 morot, i tunna slantar
  • 8 shiitakesvamp, färska
  • 2 knippen mitsuba
  • 1 blad konbu

Servering

  • 0,5 purjolök, gnuggad
  • 0,25 rättika, strimlad
  • 0,5 krm sichimi

Ponzusås

  • 0,33 limejuice
  • 0,33 soja (mörk)
  • 0,33 dashibuljong (köps i pulverform)

Gomadaresås

  • 0,75 dl tahinipasta
  • 0,5 dl dashibuljong
  • 0,5 dl risvinäger
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk mirin (sött matlagningsvin)

Gör så här

  1. Börja med serveringstillbehören. Skär purjolöken till serveringen i strimlor och lägg bitarna i en kökshandduk. Gnugga sedan bitarna i handduken så att de blir som en boll.
  2. Blanda den rivna rättikan med sichimi (sjukryddsblandning) och lägg upp i individuella skålar.
  3. Blanda ihop såserna och häll upp dem i skålar.
  4. Lägg upp köttet och grönsakerna vackert på ett fat.
  5. Fyll en gryta med vatten och ställ den på en bordsspis, lägg i ett konbublad som klippts några gånger i kanten. Ta upp bladet så fort vattnet börjat sjuda.
  6. Koka kött, tofu och grönsaker och doppa i såsskålarna.