Sesamrullad lammfilé med nudelsallad

Sesamrullad lammfilé med nudelsallad
Foto: Tv4

Sesamrullad lammfilé med nudelsallad

Av: Lena - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

1 h + 2 h marinering

Servera festliga lammfilé med en fräsch nudelsallad till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammfilé

  • 700 g lammytterfilé
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 0,75 dl sesamfrön
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kruka färsk koriander

Koriandersalt

  • 2 msk flingsalt
  • 1 msk färsk koriander, hackad

Nudelsallad

  • 250 g risnudlar (äggnudlar eller glasnudlar)
  • 1 mango
  • 3 salladslökar
  • 150 g sockerärtor, tunt skurna på snedden
  • 1-2 morötter, skurna som tändstickor
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 paprika, röd i strimlor
  • 90 g böngroddar
  • 300 g rättika, svarvad
  • 1 dl salta jordnötter
  • 1 kruka färsk koriander

Dressing

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 limefrukt
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk färsk ingefära, riven

Gör så här

Lammfilé

  1. Blanda soja, socker, vinäger, olja, vitlök och ingefära.
  2. Putsa lammfilén fri från eventuella hinnor och lägg den i marinaden. Täck med plastfolie och låt marinera i kylen cirka 2 timmar. Ta fram köttet i rumstemperatur cirka 15 minuter före tillagning.
  3. Ta lammfilén ur marinaden, spara marinaden. Rulla filén i sesamfröna. Bryn runt om i matolja i en het stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen på 150 grader till 56 grader innertemperatur, 15–20 minuter.
  4. Ta köttet ur ugnen och rulla in det i aluminiumfolie. Låt det vila cirka 10 minuter så att innertemperaturen går upp till 58 grader.

Koriandersalt

  1. Blanda saltet med koriandern och ställ åt sidan.

Nudelsallad

  1. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet och kyl nudlarna i kallt vatten.
  2. Skala och kärna ur mangon. Skär fruktköttet i strimlor. Skär salladslöken och sockerärtorna i tunna strimlor. Skär morötterna i tändsticksstavar. Kärna ur och finhacka chilin.
  3. Blanda mango, lök, chili, paprika, böngroddar och rättika med nudlarna. Mortla eller hacka de salta jordnötterna fint och strö över dem. Strö över grovhackad koriander.

Dressing till nudelsalladen

  1. Skala och riv vitlöksklyftan. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda alla ingredienser. Häll dressingen över salladen precis före servering.

Sås

  1. Häll marinaden i en stekpanna och låt sjuda 3–4 minuter, tills den tjocknat något. Skär köttet i skivor och häll över marinaden. Garnera med koriander och servera med nudelsallad och koriandersalt