Sesamhalstrad tonfisk med wasabicréme

koket.se
Sesamhalstrad tonfisk med wasabicréme
Foto: Tv4

Sesamhalstrad tonfisk med wasabicréme

Av: Zandra - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

15 m

Den här lyxiga förrätten består av sesamhalstrad tonfisk med wasabicréme.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Zandra - Uppsala laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 snittar
  • 3 ägg
  • 160 g tonfisk, fryst (Ica Maxi gnista 018-8888600 - MSC-märkt, grön enligt wwfs-fiskguide)
  • 1 tsk sesamolja (att pensla tonfisken med)
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 msk smör (att steka i, matolja går bra)
  • salt
  • peppar
  • 100 g Crème Bonjour Wasabi, spritsat
  • sesamolja, droppat
  • vita sesamfrön
  • svarta sesamfrön
  • ärtskott

Edamamebönor

  • 500 g edamamebönor, frysta med skal
  • 1 dl majonnäs
  • sriracha (efter tycke och smak)
  • 1 msk japansk soja
  • flingsalt
  • chiliflakes

Gör så här

  1. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg försiktigt i äggen och låt koka i exakt 3 minuter. Ta av kastrullen från plattan och skölj äggen i kallt vatten.
  2. Töm innehållet ifrån äggen i en mixerskål och mixa en kort stund.
  3. Skär den färska tonfisken i ”stänger” ca 3×10 cm (eler så lång som tonfisken är).
  4. Pensla tonfisken med sesamolja och rulla stängerna i sesamfrön. Salta och peppra.
  5. Hetta upp en panna med smör eller olja och halstra tonfiskstängerna runt om, ca 20 sekunder per sida. Ta upp och låt svalna på ett fat.
  6. Skär upp kuber av tonfisken likt större tärningar. Ställ dem på en tallrik med stekytan uppåt. Spritsa lite Wasabi-färskost på varje och toppa med en droppe sesamolja, lite svarta och vita sesamfrön och slutligen en kvist ärtskott.
  7. Tryck ner en tandpetare i varje och ställ in i kylen fram till servering.

Edamamebönor

  1. Koka de frysta edamamebönorna i saltat vatten enligt förpackningen, ca 2–3 minuter.
  2. Blanda majonnäs med sriracha och häll i soja.
  3. Häll av bönorna och låt torka någon minut på hushållspapper.
  4. Strö flingsalt och chiliflakes över bönorna. Servera med chilimayo.
  5. Ät genom att med tänderna dra ut bönorna ur skidorna och lämna den träiga skidan åt sidan.