Sesamanka med lökkompott

NYHET
Sesamanka med lökkompott
Foto: TV4
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Sesamanka med lökkompott

Av: Matilda Klarqvist

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

1 h

Matilda Klarqvist bjuder på festliga salladssnittar med anka, lökkompott, majonnäs och rödbeta.

Matilda Klarqvist på Instagram
Matilda Klarqvist

Matilda Klarqvist på Instagram

Följ Matilda på Instagram där hon delar sin passion för mat och sin resa i Sveriges mästerkock 2025

Läs mer

Ingredienser

portioner

Anka

  • 2 ankbröst
  • 5 msk soja (ljus)
  • 2 msk honung
  • 2 msk sesamolja

Sallad

  • sallad (rossosallad)

Lökkompott

  • 4 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 apelsiner
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Rödbetor

  • 4 rödbetor
  • 2 citroner
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung

Smaksatt majonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk sesamolja
  • salt
  • 1 msk honung

Topping

  • rödbetsgroddar

Gör så här

Anka

  1. Pusta och skåra ankbrösten. Krydda med salt.
  2. Lägg ankan i en kall stekpanna med skinnsidan nedåt och höj värmen stegvis tills fettet släppt i pannan.
  3. Stek ankan i ca 5 minuter tills skinnet är krispigt och gyllene. Vänd och stek på andra sidan i ca 3 minuter på hög värme. Krydda med peppar.
  4. Lägg över ankan i en djup ugnsform (spara stekpannan med fettet till senare moment).
  5. Häll på soja, honung och sesamolja.
  6. Värm ugn till 150 grader över- och undervärme och tillaga ankan i ca 15 minuter tills innertemperaturen på ankan är ca 60 grader.
  7. Ta ut ankan och låt den vila på en kall yta fram till servering. Spara skyn i ugnsformen.

Sallad

  1. Plocka bladen på en rossosalladen och lägg i isvatten.

Lökkompott

  1. Finhacka schalottenlök och vitlök. Stek på medelvärme i pannan som ankan stektes i.
  2. Pressa i saft från 2 apelsiner och låt reducera.
  3. Tillsätt smör och stek ihop till en kompott. Salta och peppra.

Rödbetor

  1. Tvätta och skiva rödbeta tunt och skär i strimlor.
  2. Marinera rödbetsstrimlorna i citronsaft, salt och honung.

Smaksatt majonnäs

  1. Blanda ihop majonnäs, sesamolja, salt och honung och lägg i en spritspåse.

Anka forts.

  1. Skiva ankbröstet tunt, ca 4 mm.
  2. Doppa snabbt skivorna i ugnsformen med skyn.

Servering

  1. Lägg en klick lökkompotten på varje rossoblad, toppa med anka och spritsa på majonnäs.
  2. Avsluta med rödbeta på toppen.