Senapsgriljerad pumpa

Senapsgriljerad pumpa
Foto: Susanna Blåvarg
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Senapsgriljerad pumpa

9 ingredienser

Att ugnsbaka pumpa lyfter fram dess fina sötma, men låter den behålla den friskhet som finns i frukten (jo, det är faktiskt en frukt). Välj förslagsvis butternut- eller hokkaidopumpa som båda är riktigt delikata matpumpor.

Ingredienser

portioner 8-10 på julbord
  • 1 butternutpumpa
  • 0,5 dl pumpakärnor (torkade egna eller köpta)
  • 0,5 dl ströbröd
  • 75 g smör, rumsvarmt (eller rapsolja)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk sötstark senap
  • färska örter, t ex rosmarin och timjan
  • 2,3 lagerblad
  • ev kvist enbärsris, några stycken

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Halvera pumpan och skrapa ut kärnorna (torka och spara dem gärna). Skär bort skalet med en kraftig kniv, det är lite pilligt men man får skära bort en liten bit i taget.
  2. Skär djupa skåror i pumpan, men inte helt igenom.
  3. Mixa pumpakärnor och ströbröd till fina smulor. Lägg pumpahalvorna på en smord plåt.
  4. Bred försiktigt på smör, det mesta mellan skårorna och resten ovanpå. Salta. Bred på senap. Strö över pumpamixet. Fördela örter, lagerblad och eventuellt enbärskvistar runt om.
  5. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills pumpan är mjuk och har fått fin färg.
  6. Garnera gärna med färska enbärskvistar.

Bred lite färskost på en bit knäckebröd. Toppa med ett par skivor griljerad pumpa.