Semmelsockerkaka

POPULÄRT
koket.se
Semmelsockerkaka
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Semmelsockerkaka

20 ingredienser

1 h

Sockerkaka varvad med mandelmassa och mascarponegrädden är en ljuvlig version på den klassiska semlan.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner kaka

Sockerkaka

  • smör (till formen)
  • 100 g mandelspån (till formen)
  • 100 smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, nymalda

Mandelmassa med rostade mandlar

  • 2,5 dl sötmandel (med skal)
  • 2 dl florsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 äggvita
  • ca 0,5-1 dl grädde, ovispad för rätt konsistens

Mascarponegrädde

  • 3 dl grädde
  • 1 burk mascarpone (225 g)
  • 0,5 tsk vaniljpaste (eller ½ msk vaniljsocker)

Montering

  • florsocker
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smörj en sockerkaksform med smör. Krossa mandelspånen lite lått med handen och häll detta i formen för att klä formen.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll upp i en skål och tillsätt mjölken, låt svalna.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sikta ner det i äggsmeten. Tillsätt den nymalda kardemumman. Vänd runt med en slickepott.
  6. Tillsätt smöret och mjölken i smeten och vänd runt ytterligare lite till.
  7. Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i cirka 30 minuter, känn efter med en sticka.

Mandelmassa med rostade mandlar

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och rosta mandlarna i 10 minuter på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt.
  2. Mixa mandlarna tillsammans med florsocker och salt. Det ska bli till ett mjöl med lite småbitar kvar av mandeln.
  3. Mixa ner äggvitan. Ringla i lite ovispad grädde i taget till du får önskad konsistensen. Lägg i en spritspåse

Mascarponegrädde

  1. Vispa alla ingredienser till en luftig konsistens med hjälp av en elvisp. Lägg i en spritspåse, gärna med en rund tyll.

Montering

  1. Dela sockerkakan på mitten.
  2. Spritsa på mandelmassan och därefter mascarponegrädden.
  3. Lägg på ovandelen av sockerkakan och spritsa eventuellt lite mer av mascarponegrädden på toppen.
  4. Pudra över florsocker och dekorera eventuellt med lite citronmeliss.