Semmelsockerkaka
Semmelsockerkaka
20 ingredienser
1 h
Sockerkaka varvad med mandelmassa och mascarponegrädden är en ljuvlig version på den klassiska semlan.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Sockerkaka
- smör (till formen)
- 100 g mandelspån (till formen)
- 100 smör
- 1 dl mjölk
- 3 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kardemummakärnor, nymalda
Mandelmassa med rostade mandlar
- 2,5 dl sötmandel (med skal)
- 2 dl florsocker
- 0,5 krm salt
- 1 äggvita
- ca 0,5-1 dl grädde, ovispad för rätt konsistens
Mascarponegrädde
- 3 dl grädde
- 1 burk mascarpone (225 g)
- 0,5 tsk vaniljpaste (eller ½ msk vaniljsocker)
Montering
- florsocker
- färsk citronmeliss
Gör så här
Sockerkaka
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Smörj en sockerkaksform med smör. Krossa mandelspånen lite lått med handen och häll detta i formen för att klä formen.
- Smält smöret i en kastrull. Häll upp i en skål och tillsätt mjölken, låt svalna.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sikta ner det i äggsmeten. Tillsätt den nymalda kardemumman. Vänd runt med en slickepott.
- Tillsätt smöret och mjölken i smeten och vänd runt ytterligare lite till.
- Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i cirka 30 minuter, känn efter med en sticka.
Mandelmassa med rostade mandlar
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft och rosta mandlarna i 10 minuter på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt.
- Mixa mandlarna tillsammans med florsocker och salt. Det ska bli till ett mjöl med lite småbitar kvar av mandeln.
- Mixa ner äggvitan. Ringla i lite ovispad grädde i taget till du får önskad konsistensen. Lägg i en spritspåse
Mascarponegrädde
- Vispa alla ingredienser till en luftig konsistens med hjälp av en elvisp. Lägg i en spritspåse, gärna med en rund tyll.
Montering
- Dela sockerkakan på mitten.
- Spritsa på mandelmassan och därefter mascarponegrädden.
- Lägg på ovandelen av sockerkakan och spritsa eventuellt lite mer av mascarponegrädden på toppen.
- Pudra över florsocker och dekorera eventuellt med lite citronmeliss.