Semmelpizza

38 röster
1 h
2 pizzor
Semmelpizza
1 h
2 pizzor

Du behöver

Semmelpizzadeg

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vatten, 37 grader
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 1 krm salt

Krämig mandelmassa

  • 200 g sötmandel, skalad och rostad
  • 2,5 dl florsocker
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 2 äggvitor
  • 1 äggula
  • 50 g smör, rumsvarmt

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • mandelspån
  • florsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig. Ha sedan i resten av ingredienserna, men spara 1 dl av vetemjölet och ha i den vid behov vid en alldeles för kladdig deg.
  2. Plasta in degen i bunken och låt jäsa i ca 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
  4. Mandelmassa
    Mixa sötmandlarna fint i matberedare. Tillsätt äggvita, florsocker, muscovadosocker, äggula och smör tills du får en krämig massa. Plasta in mandelmassan medan du gör resten av receptet.
  5. Pizza
    Stjälp upp pizzadegen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut till två, tunna, pizzabottnar. Lägg över bottnarna på varsin plåt täckt med bakplåtspapper.
  6. Bred på den krämiga mandelmassan. Grädda varje pizza i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills pizzan fått en gyllenbrun färg.
  7. Låt pizzorna svalna helt och hållet innan du garnerar med vispad grädde, mandelflarn och florsocker.
23 februari 2019