• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Semmellangos

semmellangos
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Semmellangos

9 steg att laga

13 ingredienser

1 h 30 m

Langos med mandelmassa och kardemummagrädde blir som en riktigt god semmellangos! Du bakar och friterar enkelt dina egna langos med det här receptet.

Ingredienser

Langos

  • 3 dl vatten
  • 30 g jäst
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 2 potatisar, kokt och riven
  • 1 krm salt
  • frityrolja

mandelmassa

  • 200 g sötmandel
  • 4 bittermandel
  • 1 äggvita
  • 2,5 dl florsocker

Kardemummagrädde

  • grädde
  • 1 krm kardemumma

Servering

  • mynta

Gör så här

  1. Langos
    Blanda ljummet vatten med smulad jäst i en bunke.
  2. Blanda sedan mjöl med den rivna kokta potatisen och salt.
  3. Blanda ihop mjölblandningen med jästvätskan till en jämn och ganska lös deg, låt vila under en kökshandduk i ca 30-40 minuter i rumstemperatur.
  4. Mjöla en kavel och rulla små bollar av degen som du sedan kavlar ut ca 1 cm tjocka.
  5. Värm frityrolja till ca 180 grader och börja sedan fritera langos ca 2-3 minuter styck.
  6. Ta upp ur oljan när de är gyllene och lägg på en plåt med lite papper i botten.
  7. Mandelmassa
    Mixa skållade mandlar och tillsätt äggvita och florsocker.
  8. Kardemummagrädde
    Smaksätt sojagrädde med kardemumma.
  9. Servering
    Spritsa mandelmassa på langos och toppa med vispad sojagrädde och eventuellt plockad mynta!