Semmelburgare
Semmelburgare
15 ingredienser
ca 1 h + 3,5 h
Semla med chokladsmak som bonus behändigt förpackad som en hamburgare.
Ingredienser
Fördeg
- 500 g mjölk
- 500 g vetemjöl
- 40 g jäst
- 10 g kardemumma
Deg, resten
- 200 g strösocker
- 20 g salt
- 500 g vetemjöl
- 200 g smör, rumstempererat
Fyllning
- 500 g mandelmassa (ekologisk)
- 200 g vaniljkräm
- 5 g kardemumma
- 0,5 vaniljstång, fröna
- 50 g kakao
Servering
- 1 l vispgrädde
- pärlsocker
Gör så här
Fördeg
- Allt blandas väl i ca 5 minuter.
- Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.
Deg, fortsättning
- Tillsätt socker, salt och mjöl.
- Knåda degen i ca 15 minuter. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter. Låt degen vila ca 1 timme.
- Väg bullarna, ca 70 g/styck, forma dem runda. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk. Pensla med ägg och strö på lite pärlsocker.Baka sedan i 210 grader i ca 10 minuter.
Fyllning
- Blanda mandelmassa med vaniljkräm väl, så inga klumpar bildas tillsätt sedan kardemumma,vanilj och kakao. Skär av ett rejält lock från bullen. Spritsa sedan i mandelfyllning som en ring på bullen .
Servering
- Vispa 1 l grädde. Spritsa sedan vispad grädde på bullen och toppa med lock. (tänk på att låta fyllningen synas) Serveras direkt gott, gott.