Semmelburgare

1 röst
ca 1 h + 3,5 h
Semmelburgare
Foto: Köket

Semla med chokladsmak som bonus behändigt förpackad som en hamburgare.

Visa mer
ca 1 h + 3,5 h

Du behöver

Fördeg

  • 500 g mjölk
  • 500 g vetemjöl
  • 40 g jäst
  • 10 g kardemumma

Deg, resten

  • 200 g socker
  • 20 g salt
  • 500 g vetemjöl
  • 200 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 500 g ekologisk mandelmassa
  • 200 g vaniljkräm
  • 5 g kardemumma
  • 0,5 vaniljstång, fröna
  • 50 g kakao

Servering

  • 1 l vispgrädde
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Fördeg
    Allt blandas väl i ca 5 minuter. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.
  2. Deg, fortsättning
    Tillsätt socker, salt och mjöl. Knåda degen i ca 15 minuter. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter. Låt degen vila ca 1 timme.
  3. Väg bullarna, ca 70 g/styck, forma dem runda. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk. Pensla med ägg och strö på lite pärlsocker.Baka sedan i 210 grader i ca 10 minuter.
  4. Fyllning
    Blanda mandelmassa med vaniljkräm väl, så inga klumpar bildas tillsätt sedan kardemumma,vanilj och kakao. Skär av ett rejält lock från bullen. Spritsa sedan i mandelfyllning som en ring på bullen .
  5. Servering
    Vispa 1 l grädde. Spritsa sedan vispad grädde på bullen och toppa med lock. (tänk på att låta fyllningen synas) Serveras direkt gott, gott.
26 januari 2016
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept