Erik Gadd bjuder på en riktig smaksensation med secreto iberico, sötpotatisgratäng, en enkel (och magiskt god sås) och en gurkterrin. Ett recept som passar perfekt att bjuda på till middag.
”Rubba” secreto iberico med flingsalt och rökt peppar.
Sås
Blanda alla ingredienser utom risvinäger, yuzujuice och majsstärkelse i en kastrull
och koka upp under vispning.
Blanda risvinäger, yuzu och majsstärkelse i en kopp tills det är klumpfritt. Blanda i såsen till önskad tjocklek.
Sötpotatisgratäng
Skala och skiva potatis och sötpotatis tunt.
Blanda grädde, mjölk och ägg i en bunke. Pressa ner vitlök i gräddblandningen och smaka av med salt och peppar.
Smörj en form rikligt, lägg ner potatis och sötpotatis jämnt blandat. Häll på gräddmjölken. Tillaga i ugnen på 185 grader, varmluft, i 40 minuter med aluminiumfolie ovanpå.
Servering
Skala och rensa gurkan. Skär gurkan i små fina tärningar.
Hacka ett rejält, eller två mindre, shisoblad slarvigt.
Vispa ihop en dressing av sesamolja, yuzujuice, salt och chilipeppar. Blanda allt.
Rosta svarta och vita sesamfrön försiktigt i en torr panna.
Stek secreto ibericoi i en panna med rikligt med smör. Tillaga sista stunden i ugnen på 185 grader, varmluft, tills innertemperaturen når 57 grader. Ta upp köttet och låt vila i 10 minuter. Tranchera det sedan.
Ta ut gratängen och låt vila 10 minuter, skär sedan upp en fin kvadrat.
Lägg en fin spegel av soyareduktionen och placera köttet snyggt ovanpå. Placera en bit gratäng bredvid och ringla gurkan fint omkring. Garnera med lite hackad shiso och rostade sesamfrön.