Bûche de noël
Bûche de noël
13 ingredienser
Fresta med en chokladstubbe till jul. Tradionellt serveras Bûche de noël i juletider i Frankrike.
Se fler recept från
Ingredienser
Choklad biscuit till rulltårtan
- 100 g vetemjöl
- 240 g mandelmjöl
- 420 g strösocker
- 390 g äggvita
- 80 g äggula
- 80 g kakao
Choklad ganache
- 5 dl vispgrädde
- 200 g mjölkchoklad, hackad
- 200 g mörk choklad
Crème au beurre (smörkräm)
- 4 ägg
- 400 g strösocker
- 150 g vatten
- 400 g osaltat smör, rumstempererat
Gör så här
Choklad biscuit till rulltårtan
- Sätt ugnen på 250°C.
- Sikta ihop kakao, vetemjöl, mandelmjöl och 140 g strösocker.
- Vispa äggvitorna fluffigt, strö över 280 g socker och vispa som en maräng.
- Blanda äggulorna försiktigt med en slickepott och rör sedan ner äggblandningen i mjölblandningen.
- Blanda tills du får en jämn smet.
- Bre smeten på en plåt med smörpapper och baka 7-8 minuter.
- Täck tårtbottnen med en köksduk direkt efter bakning och låt den svalna.
Choklad ganache (både till att smaksätta smörkrämen samt att bre på tårtbotten)
- Koka upp grädde och smällt chokladen i vattenbad.
- Häll lite grädde i chokladen och friktionera med en slickepott, krämen kommer att se konstig ut men det är helt okej.
- Häll i lite grädde i taget tills all grädde är i blandingen. Ta fram stavmixern och blixtra en minut utan att få in luft i krämen.
- Plasta in blandningen och låt stå rumstemparerat.
Crème au beurre (smörkräm)
- Vispa ägg och 50 gram av sockret fluffigt.
- Koka upp resten av sockret (350 gram) tillsammans med vattnet tills det når 120°C.
- Häll det kokande sockervattnet sakta över äggblandningen samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills fluffen har blivit ganska kall (under 25 °C).
- Blanda i smöret och vispa några minuter till.
- Blanda i 2/3 av ganachen.
- Bre den ganachen som är kvar på chokladbotten och bre sedan på hälften av smörkrämen.
- Rulla och kyl ner.
- Använd resten av smörkrämen till att dekorera buchen.