Chokladganache

Chokladganache ny
Foto: TV4
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Chokladganache

4 ingredienser

Jordgubbsfondue med en riktigt chokladganache.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
  • 130 g mörk choklad 70 %
  • 130 g choklad 40 %
  • 300 g vispgrädde
  • 60 g osaltat smör, rumstempererade

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Smält chokladen över vattenbad tills den har en temperatur på 50 grader.
  2. Koka upp grädden.
  3. Häll den varma grädden, lite i taget – ungefär som om du skulle göra en majonnäs i den smälta chokladen samtidigt som du rör kraftigt med en slickepott.
  4. Genom att tillsätta ytterst lite grädde i taget samtidigt som du rör kraftigt får du en ljuvligt len ganache.
  5. Temperaturen får aldrig går ner till under 35 grader när du arbetar in grädden i chokladen.
  6. Låt smeten svalna tills den har en temperatur på 35–40 grader
  7. Tillsätt därefter smöret och arbeta in det i ganachen med en stavmixer.
  8. Vinkla stavmixern så den går ända ner i botten av skålen för att undvika att vispa in luft i ganachen.
  9. Täck ganachen med plastfilm (plasten ska vara i direktkontakt med krämen). Låt ganachen stå i rumstemperatur i 2–3 timmar så att krämen kristalliseras.