Seabreamfiléer med passionsfruktssmörsås, smörslungade potatisar och grönsaker

Seabreamfiléer med passionsfruktssmörsås, smörslungade potatisar och grönsaker
Foto: Daniel Lakatosz
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Seabreamfiléer med passionsfruktssmörsås, smörslungade potatisar och grönsaker

17 ingredienser

45 m

Sommarens rätt - här har vi den! Perfekt stekt seabream med en syrlig smörsås gjord på passionsfrukt, smörslungade potatisar, vaxbönor och små morötter. Toppas med färsk dill.

Ingredienser

portioner
  • 8 havsabborre, filéer
  • 200 g morot (små)
  • 200 g vaxbönor
  • 10-12 potatisar (beroende på storlek)
  • salt
  • svart/vitpeppar
  • smör, till stekning
  • olivolja, till stekning

Passionssmörsås

  • 100 g passionsfruktspuré
  • 3 färska salviablad
  • 250 g smör
  • 1 passionsfrukt
  • salt
  • vitpeppar

Garnering

  • färsk dill
  • 2 passionsfrukter
  • citron

Gör så här

  1. Fjälla, filéa fiskarna och få ut totalt 8 filéer från 4 fiskar. Skär ca 2 snitt i skinnet på varje filé (då viker sig inte fisken i stekpannan) Skölj och ställ åt sidan.
  2. Ansa/skala och skölj vaxbönorna och morötterna. Koka morötterna i i några minuter och ha sedan i vaxbönorna. Koka till nästan klara, men så de behåller lite krispighet. Skrubba potatisarna och koka mjuka, ställ åt sidan
  3. Såsen- Skär upp det kalla smöret i kuber. Koka upp passionfruktspurén tillsammans med salviabladen i en kastrull, låt reducera en aning. Sänk värmen på spisen (ca nivå 3) och ta bort salviabladen. Vispa hastigt i smöret, lite i taget tills du får en krämig konsistens på såsen.
  4. Skrapa i 1 passionsfrukt med kärnor, smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan. Såsen kan värmas upp senare.
  5. Hetta upp en stekpanna med olivolja riktigt hett. Salta/peppra och stek filéerna med skinnsidan nedåt i ca 3 minuter eller tills skinnet är gyllene och krispigt. Ha i rikligt med smör och ösa i ca 1 minut. Ställ åt sidan.
  6. Hetta upp en stekpanna och ha i smör. Ha i vaxbönorna, morötterna och potatisarna och vänd om i smöret i nån minut. Smaka av med salt och peppar.
  7. Uppläggning
  8. Lägg potatisarna, vaxbönorna och morötterna på ett stort fat. Ha på seabramfiléerna, häll över såsen och toppa med massa färsk dill. Garnera med passionsfrukt, citronklyftor och servera direkt.
  9. Tips: 1. Be personalen vid fiskdisken att filea fisken om du är osäker.
  10. Tips: 2. Ha nån tyngd på filéerna när du steker dem tex, en till stekpanna. På så sätt blir skinnet på filéerna ännu mer krispigare, godare och håller sig raka och fina.